Cena nafte porasla pod uticajem snažne trgovine Kine

Cena nafte porasla pod uticajem snažne trgovine Kine

Kineski izvoz je nedavno dostigao rekordan nivo, pod čijim je uticajem cena nafte Brent skočila. Ukupan uvoz Kine takođe je porastao u avgustu, a kupovina sirove nafte popela se na petomesečni maksimum. Ovo ukazuje na oživljavanje najveće azijske ekonomije, koja je brzo uspela da obuzda svoju poslednju epidemiju virusa.

Cena nafte Brent je porasla nakon neočekivanog skoka kineskog izvoza koji je dostigao rekordan nivo. Skok je podržan od strane pozitivnih ekonomskih pokazatelja ključnih potrošača energije.

Fjučersi u Londonu su porasli za 0,4%, odnosno iznad 72 dolara po barelu, nakon pada u protekle dve sesije. Rast kineskog izvoza prošlog meseca ukazuje na snažnu potražnju za robom u SAD i Evropi. Ukupan uvoz zemlje takođe je porastao na rekordan nivo u avgustu, a kupovina sirove nafte popela se na petomesečni maksimum. Ovo što ukazuje na oživljavanje najveće azijske ekonomije, koje prati nedavni porast infekcija virusom korone.

Cene nafte podržane su i nastavkom obustave snabdevanja u Meksičkom zalivu nakon uragana Ida.

„Zbog vesti u ponedeljak tržište se trese. Dobra vest je da se kineski izvoz u avgustu neočekivano povećao“, rekao je Tamas Varga, analitičar PVM Oil Associates.

Brzo širenje delta soja virusa Covid-19 izazvala je zabrinutost kod potražnje poslednjih nedelja, iako je Kina uspela da brzo obuzda svoju poslednju epidemiju virusa. Postoje očekivanja da će se tržište zaoštriti tokom ostatka 2021. godine. Međutim, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici se klade da će se oporavak nafte ubrzati, a prošle nedelje su postigli da će nastaviti da povećavaju ponudu svakog meseca.

Izvor: Rigzone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti