Cena nafte porasla pod uticajem snažne trgovine Kine

Cene barela porasle nakon dogovora o embargu na rusku naftu

Lideri zemalja članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte dopremljene brodovima, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Šesti paket sankcija protiv Rusije će obuhvatiti sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se iz Rusije isporučuju državama članicama, sa privremenim izuzetkom za sirovu naftu koja se isporučuje cevovodom.

Cene nafte su porasle nakon što su lideri EU kasno u ponedeljak postigli sporazum o zabrani 90 odsto ruske sirove nafte do kraja godine.

Na azijskim tržištima, fjučersi na američku naftu za jul su porasli 2,81% na 118,29 dolara, dok su fjučersi na naftu Brent porasli za 0,93% na 122,80 dolara. Ugovori za avgust su takođe porasli: američka nafta je porasla 2,84% na 115,42 dolara, a Brent za 1,17% na 118,98 dolara po barelu.

Sporazum rešava zastoj nakon što je Mađarska prvobitno prekinula pregovore. Mađarska je veliki korisnik ruske nafte, a njen lider Viktor Orban je u prijateljskim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šarl Mišel: potez će odmah pogoditi 75 odsto uvoza ruske nafte

Šarl Mišel (Charles Michel), predsednik Evropskog saveta, rekao je da će taj potez odmah pogoditi 75 odsto uvoza ruske nafte.

Embargo je deo šestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu. Od početka meseca vode se razgovori o uvođenju embarga na naftu.

„Evropski savet se slaže da će šesti paket sankcija Rusiji obuhvatiti sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se iz Rusije isporučuju državama članicama, sa privremenim izuzetkom za sirovu naftu koja se isporučuje cevovodom“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta od 31. maja.

Evropski savet je dodao da će u slučaju „iznenadnih prekida” u snabdevanju biti uvedene „hitne mere” kako bi se osigurala sigurnost snabdevanja.

EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Lideri zemalja članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte dopremljene brodovima, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u EU. Ovo pokriva više od dve trećine uvoza nafte iz Rusije, čime se smanjuje ogroman izvor finansiranja za njenu ratnu mašinu“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Twitteru u ponedeljak nešto pre ponoći.

Sankcije takođe podrazumevaju isključenje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog bankarskog sistema za razmenu poruka o bankovnim transakcijama i zabranu emitovanja tri ruske televizije. Doneta je i odluka o sankcionisanju osoba odgovornih za ratne zločine, dodao je Mišel.

Ursula fon der Lajen: Do kraja godine će se smanjiti oko 90 odsto uvoza ruske nafte

Sporazum o sankcijama pozdravila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 odsto uvoza ruske nafte, dok Mišel govori o smanjenju za više od dve trećine.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti