električna mreža

Cene električne energije u Nemačkoj porasle usled nedostatka vetra

Cene električne energije porasle su u ponedeljak zbog nedovoljne proizvodnje iz vetroparkova u Nemačkoj. Ovaj rast cena se događa zajedno sa inflaciojom, koja već utiče na potrepštine za domaćinstvo, kao što su hrana i gas, u Evropi i Sjedinjenim Državama.

U ponedeljak je električna energija dostigla najviše cene od početka marta. Ovo se događa zbog projektovanog deficita u proizvodnji električne energije iz vetroelektrana, koji se očekuje u  narednih nekoliko dana.

Pored nedostatka vetra, energetsku situaciju pogoršava i gasna kriza koja se nazire zbog privremenog gašenja gasovoda Severni tok 1. Ovim gasovodom se godišnje transportuje 55 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora. Očekuje se da gasovod zbog održavanja neće raditi do 21. jula.

Protok kroz gasovod biće obustavljen na desetak dana. Neki nemački zvaničnici strahuju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da utiče na produženje vremenskog okvira, kao politička taktika.

Na primer, Rusija je u junu ograničila protok na 40 posto ukupnog kapaciteta gasovoda, tvrdeći da nemačka kompanija Simens Enerdži kasni sa vraćanjem opreme. Ruska akcija je usledila nakon što se Nemačka u maju obavezala da će prestati da uvozi rusku naftu do kraja godine. Namačka na ovaj način želi da smanji oslanjanje na režim i protestuje zbog invazije na Ukrajinu.

„Na osnovu obrasca koji smo videli, ne bi bilo iznenađujuće ako bi se sada pronašao neki mali, tehnički detalj koji bi ugrozio gasovod. Onda bi mogli da kažu da sada više ne mogu da isporučuju gas“, upozorava nemački ministar ekonomije Robert Habek osvrćući se na nedavne događaje vezane za  Severni tok 1.

Obnovljivi izvori trenutno ne „pokazuju“ pouzdanost

Nemačka je u aprilu predstavila Uskršnji paket, plan za proširenje obnovljivih izvora energije kroz razvoj vetroparkova na kopnu i moru u skladu sa REPowerEU akcionim planom Evropske unije. To je plan kojim će Evropa postati nezavisna od ruskih fosilnih goriva pre 2030. Cilj Uskršnjeg paketa je da 80 posto proizvodnje električne energije Nemčke dolazi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Situacije sa nedostatkom vetra, poput one koja je zahvatila Evropu u leto i jesen 2021. godine, pogoršavaju trenutnu energetsku krizu na kontinentu. Kriza je već ozbiljna zbog poremećaja na globalnim energetskim tržištima, zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Nemačka i Velika Britanija značajno zavise od vetra, uz pomoć koga treba da zadovolje sve veću potrošnju energije. Prelazak Evrope na čiste izvore energije doveo je do dramatičnih promena u snabdevanju električnom energijom. Dolazi do čestih prekida snadbevanja električnom energijom, usled nestabilnosti elektro mreže.

Izvor: National Review

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti