Cene gasa u Evropi bi mogle da se utrostruče sledeće zime

Goldman Saks upozorava da bi cene gasa u Evropi mogle da se utrostruče sledeće zime. Prognozira da bi veleprodajne cene gasa mogle da porastu iznad 100 evra po megavat-satu u drugoj polovini godine.

Evropske cene gasa mogle bi se gotovo utrostručiti sledeće zime i ostati više tokom leta sledeće godine, prema Goldman Saksu, što bi izazvalo šok za domaćinstva i omogućilo Vladimiru Putinu da finansira svoj rat u Ukrajini, upozorava londonski Telegraf.

Bankarski gigant Goldman Saks prognozira da bi veleprodajne cene gasa mogle da porastu iznad 100 evra po megavat-satu u drugoj polovini godine, što je gotovo tri puta više od sadašnjih nivoa od oko 36 evra.

Cene gasa u Evropi pale su nakon što je kontinent izašao iz zime sa zalihama gasa, jer su skladišta bila više od pola puna i blizu rekordnih nivoa za ovo doba godine.

Međutim, Goldman Saks očekuje da će se evropska potrošnja i potražnja za tečnim prirodnim gasom (LNG) u drugim delovima sveta oporaviti u drugoj polovini 2023. godine, podižući cene u proseku iznad 90 evra po megavat satu.

U napomeni za investitore, analitičari su upozorili da „čak i ako industrijska potražnja ovog leta ostane usporena, to nije garancija da će skladištenje biti olakšano tokom zime“. Rečeno je da postoje ograničeni kapaciteti za skladištenje gasa uoči grejne sezone.

Analitičari tvrde da su niske cene na kontinentu u ovom trenutku smanjile motivaciju među domaćinstvima da smanje upotrebu gasa, što bi moglo da podstakne oporavak potražnje.

Londonski Telegraf navodi da bi više cene gasa dale podsticaj Rusiji, koja je, prema podacima Evropske unije, i dalje snabdevač skoro četvrtine uvoza gasa u EU od januara 2022. do novembra 2022. godine.

Izvor: RT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti