Cene gasa u SAD pale u minus!

Cene na tržištu Henry Hub-a su se oporavile i trenutno su oko 2,28 USD/mmBtu. Kada se posmatraju proseci, Evropa je u aprilu platila otprilike pet puta više za gas od SAD. Trenutno samo Austrija, Portugalija, Slovačka, Mađarska i Španija imaju puna skladišta gasa.

Početkom ovog meseca desila se zanimljiva pojava: berzanske cene gasa u Sjedinjenim Američkim Državama su otišle u minus, baš kao i cene struje, ali to je nešto što smo videli do sada. U Waha hubu u Teksasu, cene gasa za dan unapred pale su 6. maja za 2,72 dolara/mmBtu, što je najniži nivo u poslednje tri nedelje. Kada su cene negativne, to znači da proizvođači moraju da plate za preuzimanje energije.

Dan kasnije nešto slično se dogodilo u Južnoj Kaliforniji i Arizoni, ali sa cenama struje, ali to nije ništa novo. Takva dinamika pokazuje ogroman višak energije na američkom tržištu, a neobičan događaj kod gasa izazvan je blagim vremenom i sezonskim održavanjem gasovoda koji povezuje polja u Permijskom basenu sa Meksičkim zalivom.

Cene su pale u minus čak i kada su proizvođači smanjili proizvodnju kao odgovor na pad cena od februara, kada su cene gasa pale na najniži nivo u poslednje tri decenije. Kada se gas ne može izvoziti ili skladištiti, a proizvodnja je maksimalno smanjena, obično se viškovi spaljuju kroz baklju. Ili se plaća njegovo preuzimanje. Cene na tržištu Henry Hub-a su se od tada oporavile i trenutno su oko 2,28 USD/mmBtu. Kada se posmatraju proseci, Evropa je u aprilu otprilike plaćala pet puta skuplje gas od SAD.

U Evropi je stoga nezamislivo da cene gasa, goriva od kojeg izuzetno zavisimo, padnu u minus, jer postoji hronična nestašica gasa, posebno kao posledica rata na evropskom kopnu i svih drugih posledica.

Cene su prilično stabilne u TTF-u

Cene prirodnog gasa na evropskim spot tržištima trenutno se kreću oko 30 evra/MWh, što je 33 odsto više u odnosu na februarski nivo, pošto raste zabrinutost oko zaliha goriva za predstojeću zimu. Za mesec dana cena gasa na holandskoj berzi TTF pala je za nešto više od pet odsto, a gas je trenutno jeftiniji za oko 7,5 odsto nego na samom početku godine. Jaka konkurencija sa Azijom za terete tečnog prirodnog gasa (LNG) opteretila je trgovce, a prema principu klackalice, doprema LNG-a u aprilu je smanjen zbog unosnijih spot cena u Aziji.

I dalje postoji zabrinutost zbog protoka ruskog gasa kroz Ukrajinu pošto ključni petogodišnji sporazum koji reguliše tranzit ruskog gasa kroz susedne zemlje ističe krajem 2024. godine, što utiče na zemlje kao što je Holandija. Povrh toga, izgledi za hladniju zimu od normalne, dodatno su podstakli zabrinutost oko snabdevanja Evrope gasom sledeće zime. Uprkos ovim faktorima, skokovi cena su obuzdani adekvatnim kratkoročnim snabdevanjem, sa evropskim skladištem gasa koji trenutno ima sezonski maksimum od 64,7 odsto kapaciteta.

Hrvatsko skladište gasa u Okolima, skromne zapremine, je u minusu, kapaciteta 34,45 odsto, što je najniži nivo u zemljama EU, a otkup i kompresija gasa tek treba da počne. Trenutno samo Austrija, Portugalija, Slovačka, Mađarska i Španija imaju puna skladišta gasa. Poslednji LNG teret je 22. aprila stigao na hrvatski LNG terminal u Krku.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti