Cena nafte

Cene nafte padaju dok dolar jača, strahovi od globalne recesije rastu

Cene nafte su nastavile da padaju u ponedeljak. Dostigle su najniže nivoe od januara, čime se nastavljaju nedelje pada. Strahovi od preteće globalne recesije rastu, stope inflacije ostaju istorijski visoke, a snažan američki dolar prigušuje potražnju.

Cena međunarodnog benčmarka nafte Brent je pala u ponedeljak ujutro ispod 85 dolara po barelu, prvi put od januara.

Fjučersi na Brent za novembar su pali za više od 1,5% na oko 84,51 dolar tokom ranog trgovanja, međutim u 9:44 po londonskom vremenu su se vratili na 85,34 dolara.

Vest Teksas Intermediate (WTI), američki benčmark, pala je u ponedeljak rano ujutru na samo 77,22 dolara po barelu. To je najniži nivo od početka januara. Nakon toga je došlo do oporavka i trgovalo se na 78,57 dolara u 4:52 po istočnom vremenu.

Nastavljaju se nedelje uzastopnog pada cena nafte, što je prošlog petka dovelo do pada oba benčmarka na najniže nivoe od januara.

Široko rasprostranjeni strahovi od recesije i snažan učinak američkog dolara su umanjili globalnu potražnju za naftom.

Dvadesetogodišnji maksimum indeksa dolara

Indeks dolara, koji meri vrednost američkog dolara u odnosu na šest drugih glavnih valuta, dostigao je u sredu dvadesetogodišnji maksimum. Kupci koji koriste druge valute moraće da potroše više kako bi kupili istu količinu sirove nafte u dolarima.

Više faktora je doprinelo padu cene nafte. Tražnju su umanjili snažan dolar, rastuće stope inflacije i strah od globalnog ekonomskog pada. Stroge Kovid mere u Kini, najvećem svetskom potrošaču energije, takođe su smanjili potražnju. Uticaj ruske invazije na Ukrajinu, koja je prouzrokovala skok cena energenata, poslužio je da amortizuje cene nafte usled straha od recesije. Čini se da su ovi strahovi ključna sila koja pokreće tržište.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.