Cene nafte padaju zbog straha od recesije

Cene nafte su u ponedeljak 20.juna pale, nastavljajući prošlonedeljne gubitke, jer je oskudna ponuda pala u drugi plan usled zabrinutosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta. Analitičari očekuju ograničena letnja povećanja od strane OPEK+.

Fjučersi za naftu Brent su oslabili za 50 centi, ili 0,44%, na 112,62 dolara po barelu do 14:29 GMT. „Front-month“ cene su prošle nedelje pale za 7,3%, što je prvi nedeljni pad u poslednjih pet nedelja.

Američka nafta Vest Teksas Intermediate oslabila je za 68 centi, ili 0,62%, na 108,88 dolara. „Front-month“ cene su prošle nedelje pale za 9,2%, što je prvi pad u poslednjih osam nedelja.

„Strmoglavi pad cena u petak može se posmatrati kao odložena reakcija na zabrinutost zbog recesije, koja već neko vreme utiče na cene drugih roba“, rekao je analitičar Komercbanke, Karsten Frič

U pokušaju da obuzdaju porast inflacije, američke Federalne rezerve su u sredu odobrile najveće povećanje kamatnih stopa, u poslednih četvrt veka. Analitičari i investitori su rekli da veruju da je recesija verovatnija nakon ovog događaja.

Usledili su slični pristupi pooštravanja od strane Banke Engleske i Švajcarske nacionalne banke prošle nedelje.

Fjučersi za naftu Brent u ponedeljak su dostigli najniži nivo u poslednjih mesec dana. Neki analitičari očekuju da će pad biti kratkotrajan.

„Snabdevanje će ostati ograničeno i pogodovaće visokim cenama nafte. Norma za ICE Brent je i dalje oko granice od 120 dolara po barelu“, rekao je analitičar PVM Stiven Brenok.

„Cena je porasla tokom prethodnog meseca, a bikovski slučaj je i dalje daleko ubedljiviji“, rekao je Kreg Erlam, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

Strah od recesije je jači od smanjene ponude

Zapadne sankcije su smanjile pristup nafti iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Rusija to naziva „specijalnom operacijom“.

Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije u maju je skočio za 55% u odnosu na prethodnu godinu, i dostigao rekordno visok nivo. Kina je ovim potezom istisnula glavnog dobavljača Saudijsku Arabiju. Kineske izvozne kvote su dovele do smanjenja isporuka naftnih proizvoda.

Zategnuta tržišta rafinerijskih proizvoda podstiču cene nafte.

Analitičari očekuju ograničena letnja povećanja od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, grupe poznate pod zajedničkim imenom OPEK+.

Proizvodnja nafte u Libiji je ostala nestabilna nakon blokada od strane grupa na istoku zemlje. Proizvodnja iz ove države je u poslednje vreme oko 700.000 dnevno.

U međuvremenu, sve su manji izgledi za ublažavanje sankcija Iranu. Ublažavanje sankcija bi moglo rezultirati značajnim povećanjem izvoza sirove nafte iz zemlje.

Oslobađanjem strateških rezervi nafte, koje predvode Sjedinjene Države, došlo je do izvesnog ublažavanja ograničenog snabdevanja. Proizvodnja u SAD takođe raste, prema podacima kompanije za energetske usluge Baker Hughes Co.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022