Ruski premijer poziva zemlju da se pripremi za razdoblje nakon nafte

Cene nafte prekoračile 84 dolara

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, podstaknute problemima proizvođača s povećanjem ponude i procenama da širenje zaraze omikronom neće poremetiti oporavak potražnje od korona krize.

Na londonskom tržištu cena barela popodne je bila plus 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,19 dolara. Juče je trgovinu zatvorila u plusu od 2,85 dolara.

Na američkom tržištu, barel se danas trgovao za 66 centi više, po 81,88 dolara. Juče je trgovalo na plusu od 2,99 dolara.

Tržište se juče fokusiralo na indikacije da proizvođači ne uspevaju da povećaju zalihe nafte i na procene da širenje zaraze omikronom korona virusom neće ometati oporavak globalne tražnje od posledica korona krize.

Predsednik Federalnih rezervi SAD Džerom Pauel rekao je u utorak da bi trenutni talas Kovida 19 trebalo da izazove samo „kratkoročne” posledice na američku ekonomiju, najvećeg svetskog potrošača nafte.

Ekonomija je spremna da pooštri monetarnu politiku, zaključio je Pauel.

Slabiji dolar doprineo ceni nafte

Podršku ceni pružio je i slabiji dolar, koji naftu čini jeftinijom za kupce sa drugim valutama i time podržava potražnju.

Cene u ugovorima sa rokovima isporuke sledećeg meseca trenutno su oko 4,2 dolara više u Londonu nego u ugovorima sa rokovima isporuke u drugoj polovini godine, što signalizira da je snabdevanje trenutno ograničeno, ističe Rojters.

Vodeći proizvođači nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici predvođeni Rusijom nedavno su odlučili da povećaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno u februaru, smanjujući koordinirano smanjenje snabdevanja na tri miliona barela dnevno.

Svojevremeno su smanjili zalihe za devet miliona barela dnevno kako bi se prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji.

OPEK+ nastavlja sa planiranim mesečnim povećanjima

Iako OPEK + iz meseca u mesec podiže svoj ciljni nivo proizvodnje, neke zemlje ne uspevaju u potpunosti da iskoriste kvote koje su im dodeljene zbog tehničkih poteškoća.

„Ako kineska ekonomija ne uspori naglo i omikron nestane, a s obzirom na očigledno ograničenu sposobnost OPEK+ da poveća proizvodnju, cena u Londonu bi mogla da poraste na 100 dolara u prvom kvartalu, a možda i ranije“, rekao je Džefri Halej iz Oande.

„U toj rečenici ima mnogo varijabli, a najveća pretnja je omikron u Kini, Indiji i Indoneziji“, dodao je Halej.

U međuvremenu, rafinerijske marže za mlazno gorivo u Evropi vratile su se na nivoe pre pandemije usled smanjenog globalnog snabdevanja i oporavka avio saobraćaja u svetu.

Prošle nedelje pale zalihe sirove nafte u SAD

Tržišno raspoloženje je takođe podržano činjenicom da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje pale za 1,1 milion barela, prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na izveštaj američkog Instituta za naftu (API).

Zvanični podaci američke vlade biće objavljeni tokom dana.

Vlada Vašingtona je u utorak podigla procenu američke potražnje nafte ove godine na 840.000 barela dnevno, sa 700.000 barela dnevno do sada.

OPEK je u posebnom izveštaju naveo da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 82,13 dolara, što je 38 centi više u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: Seebiz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti