Cena nafte

Cene nafte u blagom porastu

Cene nafte porasle su u ponedeljak usled procene investitora da vlade širom sveta planiraju da obuzdaju turbulencije koje pogadjaju globalni bankarski sistem u poslednjih mesec dana. Planovi ruskog predsednika Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji su podstakli tenzije u Evropi i takođe uticali na porast cena nafte.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 74 centa, ili 1%, i dostigli su cenu od 75,73 dolara po barelu. Američka nafta West Texas Intermediate-WTI porasla je za 70 centi, ili 1%, i trgovalo se za 69,96 dolara po barelu.

Brent je porastao za 2,8% u odnosu na  svoju najnižu vredost u prošloj nedelji, dok je WTI oporavio 3,8% pošto je nervoza u bankarskom sektoru popustila, piše Rojters.

Cene nafte u kratkom roku će verovatno ostati nestabilne, pod uticajem trenutnih previranja na finansijskom tržištu, ali mi zadržavamo pozitivne izglede. I dalje očekujemo da će porast kineskog uvoza i potražnje sirove nafte, plus manja ruska proizvodnja, zaoštriti tržište nafte i podići cene u narednim kvartalima“, rekao je analitičar UBS-a Đovani Staunovo.

Bankarska kriza se mozda smiruje, Moskva smanjuje proizvodnju sirove nafte

Bankarska holding kompanija sa sedištem u Severnoj Karolini First Citizens BancShares saopštila je da će preuzeti depozite i zajmove propale banke Silicijumske doline. Time će pokušati da obuzda turbulencije i gubitke poverenja u finansijska tržišta koja su poljuljana poslednjih nedelja.

Postoje i nade za dodatnu podršku za finansiranje banaka nakon izveštaja da su američke vlasti već razmatraju  proširenja sredstava za hitno kreditiranje.

Na cenu nafte su takođe uticali i Putinovi planovi da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Ovaj potez je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije do sada i upozorenje usmereno ka NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini, koja je kao odgovor pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN. NATO je osudio Putina zbog njegove „opasne i neodgovorne“ nuklearne retorike.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da je Moskva blizu postizanja cilja smanjenja proizvodnje sirove nafte za 500.000 barela dnevno (bpd) na oko 9,5 miliona barela dnevno.

Međutim, očekuje se da će ruski izvoz sirove nafte ostati stabilan jer smanjuje proizvodnju u rafineriji u aprilu, pokazali su u petak podaci iz industrijskih izvora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.