Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Cene nafte – zatišje pred buru

Kretanje kineske privrede je od suštinskog značaja za potražnju, odnosno za cenu sirove nafte. Transport nafte iz ostatka sveta prema Evropi biće sve skuplji, pa možemo da očekujemo i povećanje njihovih cena, nakon ovog kratkotrajnog zatišja. Pozitivna strana energetskog šoka jeste traženje tehnoloških rešenja za proizvodnju energije bez nafte, poručuju energetski stručnjaci.

Mogu li se niže cene goriva dovesti u vezu sa dogovorom Unije, zemalja G7 i Australije o ograničavanju cena ruske nafte na 60 dolara po barelu? U kojoj će meri to ograničenje naštetiti Rusiji? Embargo na uvoz ruske nafte u EU je stupio na snagu 5. decembra – kakve posledice se očekuju posle toga? Da li je reč o simboličkom ili ozbiljnom udaru na rusku privredu? O tome su govorili hrvatski stručnjaci – energetski konsultant Davor Štern i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Navodeći da je najveći pojedinačni kupac sirove nafte Kina, Novotny je ocenio da su loše vesti iz njihove privrede bile jasan signal da će potražnja padati u narednim godinama.

Trgovci naftom su počeli da snižavaju cene, tako da su one padale i bez embarga.

Oscilacija cena

Kako je ovaj ekonomski analitičar objasnio, kod cena nafte dolazi do toga da zbog nekog spoljnog šoka, kao što su ratovi, epidemije, zatvaranje Sueckog kanala – krene rast, ali, zatim, i njihov pad. Tako je tržišni mehanizam počeo da deluje i bez ovog embarga.

„Vreme je za početak pregovora, ukoliko se želi izbeći dugoročni rat. Neki signali iz Rusije ukazuju da bi to moglo da se dogodi, naglasio je Novotny.

Ključno pitanje je kako će se cene nafte i bez embarga kretati u budućnosti, ocenio je i dodao da je
suštinsko pitanje to šta će se događati u kineskoj ekonomiji.

„Šok sa naftom je izazvao drugi, pozitivan šok. Traže se tehnološka rešenja bez nafte za proizvodnju energije, rekao je Novotny.

Derivati sve dalji

Štern smatra da neće biti dugoročnijeg smanjivanja cena goriva.

„Dobro da je došlo za Božić, nadamo se da će se zadržati preko praznika. Ali ovo što se sada sprema je zatišje pred oluju. Ne znamo kako će se Evropa i druge zemlje koje se drže embarga snaći. Međutim, u ostatku sveta i dalje će se prerađivati nafta, ali u sve udaljenijim zemljama, pa će i transport tih derivata biti skuplji. Istovremeno će transport nafte prema Evropi biti skuplji, pa možemo da očekujemo povećanje cena, nakon ovog kratkotrajnog zatišja, ako će robe i biti, naglasio je energetski stručnjak.

Posebnu zabrinutost Štern je izrazio zbog nedostatka robe na tržištu.

„Ipak je ruska nafta blizu, dostupna je. Za dva dana je stizala do svih luka u Mediteranu. I nadam se da će Vlada doneti mudru odluku da se ponovno stavi rafinerija Rijeka u pogon, bez obzira na to šta partner MOL misli o tome. Rafinerija Rijeka je jedina garancija snabdevanja za evropsko tržište. Zatvoriti je u ovo vreme je sulud potez, smatra Štern.

Izvor: HRT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti