Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Cena nafte i naftnih derivata vratila se na predpandemijski nivo. Kako će se tržište ponašati ubuduće teško je predvideti. O tome ali, i šta je sve uključeno u maloprodajnu cenu goriva u današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom UNKS.

Sa ublažavanjem pandemije korona virusa cena nafte se vratila na nivo od oko 70 dolara po barelu. To je uticalo i na poskupljenje naftnih derivata na benzinskim pumpama, gde su cene naftnih derivata dostigle predpandemijski nivo.

Veći iznosi koje vozači plaćaju za tankovanje rezervoara svojih automobila ponovo su u žižu javnosti stavili temu: Šta se, zapravo, plaća u maloprodajnoj ceni tečnih goriva? Jer, više od polovine cene naftnih derivata čine razna državna zahvtanja: porez, akciza, razne takse…

O tome šta je sve uključeno u maloprodajnu cenu goriva, kakva je praksa u drugim zemljama, gde je Srbija u odnosu na svet, ima li mesta državnim intervencijama – da se država odrekne dela zahvatanja da bi gorivo bilo jeftinije… u današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti