Cene struje u Srpskoj – motiv za investitore

Elektroprivreda Republike Srpske bi svakom investitoru koji zapošljava više od sto ljudi ponudila petogodišnje kupoprodajne ugovore (PPA), po ceni od 80 evra po MWh, u cilju ulaganja u Republici Srpskoj, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, dodajući da već ima zainteresovanih za investicije pod tim uslovima.

Republika Srpska i njen proizvođač uglja i električne energije – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), imaju vrlo konkurentne cene električne energije, s obzirom na ekstremnu energetsku inflaciju u Evropskoj uniji, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Prema rečima Dodika, to predstavlja motiv za strane ulagače da proizvodnju presele u Republiku Srpsku.

Zainteresovani investitori

Kako je objasnio, ideja je da ERS ponudi petogodišnje kupoprodajne ugovore (PPA), po ceni od 80 evra po MWh svakoj kompaniji koja zapošljava više od sto ljudi, potvrdivši da je italijanski investitor već zainteresovan za takav posao.

„Republika Srpska proizvodi 35 odsto više električne energije nego što troši“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je ranije rekao da će cena električne energije za investitore u petogodišnjim ugovorima biti od 80 evra po MWh, do 100 evra po MWh. Prema njegovim rečima, iznos bi zavisio od broja zaposlenih.

Razvoj energetskog sektora

Takođe, Dodik je nedavno izjavio da će Republika Srpska od ruskog investitora Comsara kupiti projekt termoelektrane na ugalj Ugljevik 3 i hidroelektrane Mrsovo.

U izjavi nakon povratka iz Moskve, gde se sastao s predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je da Kremlj i Gasprom podržavaju planove za gasovod iz Srbije i izgradnju nekoliko gasnih elektrana u Republici Srpskoj.

Reč je o projektu od 100 megavata u Rafineriji nafte u Brodu, u vlasništvu Zarubežnjefta, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Izvor: Indikator

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.