Cene termalnog uglja koji se isporučuje morskim putem počinju da padaju

Cene termalnog uglja koji se isporučuje morskim putem su počele da padaju zbog slabljenja straha od zimske energetske krize, ali je stopa pada varirala u zavisnosti od vrste ovog goriva. Cene uglja, koji se transportuje u Evropu su uglavnom u padu, dok se cene uglja koji je povezan sa Kinom uglavnom drže.

Razlika u cenama uglja, koji se uglavnom koristi u elektranama, u velikoj meri odražava okolnosti u glavnim regionima koji uvoze, severnoj Aziji i Evropi. Takođe ukazuje na način na koji se oni prilagođavaju tekućim poremećajima na energetskim tržištima nakon rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara.

Često citirana azijska Benčmark cena australijskog uglja u luci Njukasl, pala je prošle nedelje na 364,63 dolara po toni, procenjuje agencija za izveštavanje o cenama robe Argus.

To je pad od 17,7% u odnosu na istorijski maksimum od 442,89 dolara po toni za nedelju do 9. septembra, ali je i dalje više nego duplo od cene koja je preovladavala u ovo vreme prošle godine.

Nedeljni indeks je cena za australijski ugalj sa energetskim sadržajem 6.000 kilokalorija po kilogramu (kcal/kg), to je gorivo višeg kvaliteta, koje uglavnom koriste javna preduzeća u Japanu i Južnoj Koreji.

To znači da odražava samo mali procenat ukupnog tržišta „morskog“ termalnog uglja. Obim spot i kratkoročnih poslova koji utiču na procenu cene je ograničen i koncentrisan među malim brojem prodavaca i kupaca.

Cene uglja koji se izvozi u Evropu u padu

Bolji odraz australijskog uglja pruža Argus API5 procena za ugalj od 5.500 kcal/kg, koji kupuju kupci u Indiji i drugim azijskim zemljama, poput Vijetnama.

Ova ocena je prošle nedelje završila na 143,11 dolara po toni, što je skoro 50% manje od rekordnih 284,20 dolara u nedelji do 11. marta, kada je tržište bilo zabrinuto zbog potencijalnog gubitka ruskog izvoza u Evropu i Aziju.

Osim australijskog uglja, padaju cene „morskog“ termalnog uglja koji je vezan za Evropu, pri čemu je ugalj iz zaliva Ričards u Južnoj Africi pao na 169,44 dolara po toni 9. novembra, što je 56% manje u odnosu na istorijski maksimum od 385,94 dolara 22. avgusta.

Ugalj za isporuku u severozapadnu Evropu završio je 9. novembra na 177,29 dolara po toni, što je pad od 58% u odnosu na maksimum od 424,97 dolara 23. juna.

Cene indonežanskog, ruskog, australijskog uglja. Izvor: Reuters

Rusija se drži

Pad cena australijskog i južnoafričkog uglja i uglja koji se isporučuje u Evropu je uglavnom odraz toga da su strahovi od ruskog snabdevanja bili u velikoj meri precenjeni. Izvoz uglja od strane trećeg najvećeg špeditera na svetu zadržao se poslednjih meseci, mada uz izvesne promene među kupcima.

Rusija je u oktobru izvezla brodovima 10,93 miliona tona termalnog uglja, najviše od julskih 11,66 miliona, prema podacima koje je prikupila konsultatntka kuća Kpler.

U Aziji, najveći kupac je bila Kina, uzimajući 2,83 miliona tona, dok je izvoz iz Rusije u Japan iznosio samo 370.419 tona, što je pad sa oko milion mesečno u 2021. godini.

Rusija najviše izvozi u Kinu – popusti više ne važe

U Evropi, Turska je bila najveći kupac, sa otkupom od 1,71 milion tona, dok su isporuke u Holandiju i Nemačku procenjene na nulu, u odnosu na 1,08 miliona i 462.148 u istom mesecu 2021.

Cena ruskog uglja u pacifičkoj luci Vostočni, prema proceni Mekloskija, porasla je na 194,79 dolara po toni u roku od dve nedelje do 7. novembra. To je, posmatrano nakon napada na Ukrajinu, 23% više u odnosu na najnižu cenu od 158,50 dolara u periodu koji je završen 29. avgusta.

Za razliku od pada cena drugog „morskog“ termalnog uglja, ruski tereti u Aziji su poskupeli. Razlog je prestanak važenja velikih popusta koji su su ranije nuđeni. Popusti prestaju da važe zbog pokazatelja da je Rusija uspela da pronađe nove kupce u Kini i Indiji, kako bi nadoknadila izgubljene količine u Japanu i Južnoj Koreji.

Još jedna vrsta uglja koja ne doživljava pad cena je indonežanski ugalj od 4.200 kcal/kg, popularan u Kini i Indiji, dva najveća svetska uvoznika uglja.

Ugovori kojima se trguje u Singapuru završili su na 89,43 dolara po toni 9. novembra, što je neznatan pad u odnosu na nedavni maksimum od 94,99 dolara 31. oktobra. Ta cena je iznad 74,63 dolara koliko je iznosila 5. avgusta, što je bila najniža cena od kraja januara.

Sve u svemu, tržište termalnog uglja koji se transportuje morskim putem, pokazuje da cene uglja, koji je najizloženiji u Evropi opadaju, dok se cene koje su povezane sa Kinom drže.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.