Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Cenu gasa za Srbiju dogovoriće Vučić i Putin

Cena gasa koju će Srbija imati za isporuke posle nove godine zavise od susreta Vučić, rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji se upravo vratio iz Moskve sa pregovora o gasu. „Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je blizu 780 dolara. Znači da bi cena bila tri puta veća nego danas”, rekao je Vučić.

Po pitanju gasa u narednom periodu sve nam zavisi od susreta predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

Ovo je izjavio Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, koji se upravo vratio iz Moskve sa pregovora o gasu.

„Upravo sam se vratio iz Moskve. Podneo sam raport predsedniku i vladi. Želim javno da kažem da sam za sve što smo pitali, tražili i pregovarali, s obzirom da smo imali zahteve da zaista dobijemo najpovoljnije uslove, dobio odgovor da naše zahteve i molbe može da odobri samo predsednik Putin”, rekao je Bajatović ekskluzivno za Tanjug.

Istakao je da će konačan dogovor u vezi sa snabdevanjem Srbije gasom biti postignut na sastanku Vučića i Putina.

„U dužem nizu pregovora, koje smo imali sa snabdevačima, posebno sa Gasprom eksportom, možemo da kažemo da je Srbija u veoma teškoj situaciji što se tiče energenata. A u teškoj situaciji smo i po pitanju snbdevanja gasom i cenom gasa. Trenutno su kotizacije na tržištu između 1.000 i 1.200 dolara (za 1.000 kubnih metara gasa). Mi trenutno plaćamo 270 dolara. Ali, količine kojima trenutno raspolažemo, odnosno, koje uvozimo i koje imamo u Banatskom dvoru jednostavno nisu dovoljne. Jer, imamo rast tražnje. Počeli smo proizvodnju električne energije u svim gasnim postrojenjima, gde je to moguće”, kazao je Bajatović.

Hrvatska i Slovenija najavile poskupljenje

Dodaje da, ako pogledamo situaciju u regionu, vidimo da su Hrvati i Slovenci već najavili od 1. novembra podizanje cene za tri puta, bez obzira što ugovori nisu takvi.

„Dakle, mi smo uslovno bezbedni do Nove godine. A očigledno da će sudbina budućeg dugoročnog ugovora između Srbije i Rusije odnosno Gasproma i Srbijagasa bukvalno zavisiti od predstojećeg susreta Putina i Vučića. Taj susret će biti u relativno skorom period”, naglasio je Bajatović.

Kako je dodao, bukvalno će sudbina naše zemlje u energetskom smislu, kada je u pitanju snabdevanje gasom, zavisiti od predstojećeg susreta dvojice predsednika. Tada će biti definisani dugoročni elementi saradnje na planu isporuke gasa.

Na pitanje da li očekuje da Srbija tom prliikom dobije dobru cenu gasa, Bajatović je rekao Tanjugu da je trenutno nezahvalno pričati o očekivanjima. Ali, da postoje uslovi da taj razgovor bude dobar za interese Srbije, odnosno za interese Gasproma i Srbijagasa.

Vučić kod Putina 25. novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je dobio preliminarni datum 25. novembar za susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je, upitan za susret sa Putinom i energetskom situacijom, kazao da samo neozbiljni ljudi mogu da govore da je situacija u potpunosti stabilna i sigurna, prenosi Sputnjik.

„Mi smo verovali da će cena gasa da pada na tržištu. Ali, naše analize nisu ispravne. Danas je na berzi u Holandiji, koja je referentna za Evropu, cena gasa 1. 200 dolara za 1. 000 kubnih metara. Mi kupujemo za gas 270 dolara“, objasnio je predsednik.

Vučić je podsetio da imamo ugovor za uvoz gasa iz Rusije po toj ceni do kraja godine, i rekao „zamislite šta ćemo posle 1.januara”.

Srbija sada troši dnevno, u proseku, 6,5 miliona kubnih metara gasa, a trošićemo 11 miliona kubnih metara.

„Pri tome mi snabdevamo i elektroenergetski sistem Srbije danas gasom. to je neophodno da bismo imalu punu snabdevenost i povoljniju cenu električne energije“, dodao je Vučić.

Iističući da imamo gasa u skladištu predsednik je prokomentarisao da ne podnosi kada ga trošimo, kao sada, jer se skladište čuva za crne dane.

„Naša skladišta su skoro puna. Tako rade domaćini“, rekao je navodeći da mu je direktor Srbijagasa Dušan Bajaović rekao da sve zavisi od Putina.

Rusi sad Srbiji nude cenu od 780 dolara

„Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je blizu 780 dolara. Znači da bi cena bila tri puta veća nego danas”, rekao je Vučić.

Naveo je da je video da je Zagreb utrostručio cenu gasa.

„Mi ćemo da se izborimo. Cena gasa neće biti tako niska za industriju kao sada. Ali, biće svakako bolja nego bilo gde u Evropi. Ne samo gasa, već i struje“, kazao je Vučić dodavši da treba da se 600 Megavati ubrzo ubaci u elektroenergetski sistem Elektroprivrede Srbije iz TENT B1.

Ukazao je, s tim u vezi, da danas uvozimo devet do 10 odsto struje, koja je užasno skupa.

Narod, rekao je Vučić, za sada ne oseća to, i najavio da će država dati sve od sebe da to ne osete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti