Česi ozelenjavaju sisteme daljinskog grejanja

Česi ozelenjavaju sisteme daljinskog grejanja

Česi planiraju da napuste ugalj, koji im je najveći izvor energije u sistemima daljinskog grejanja i pređu na goriva sa niskim emisijama štetnih gasova. Plan je da se ubuduće koriste druge tehnologije sa niskim emisijama, poput kotlova na biomasu, toplotne pumpe ili oprema za dobijanje energije iz otpada.

Češka Republika planira da napusti ugalj kao energent u sistemima daljinskog grejanja. Česi ozelenjavaju sisteme daljinskog grejanja.

Do 2030. u sadašnjoj termoelektrani Melnik III, odakle se greju Prag, Melnik i Neratovice, proizvodiće se toplotna energija isključivo iz izvora sa niskim emisijama gasova sa efektom staklene baste. To će pomoći ČEZ Grupi, kao i Pragu i drugim gradovima, u postizanju ekoloških ciljeva. Jer, četvrtina ukupnih emisija CO2 u Češkoj Republici dolazi iz postrojenja za proizvodnju toplotne energije.

Ovo je prvi korak u planiranoj transformaciji je gašenje najveće elektrane na ugalj do sada, Melnik III. Ona će biti pretvoren u toplanu – čistog snabdevača grejanjem.

Istovremeno su započete pripreme za izgradnju visoko efikasnih izvora gasa. Plan je da se ubuduće koriste druge tehnologije sa niskim emisijama, poput kotlova na biomasu, toplotne pumpe ili oprema za dobijanje energije iz otpada. Ovi izvori će postepeno zameniti toplane na lignit Melnik II i Melnik I.

ČEZ planira da uloži između 30 i 40 milijardi čeških kruna (CZK – 1,75-1,56 milijardi evra) tokom narednih godina, da bi toplane pretvorili u područja sa niskim emisijama štetnih gasova.

Ozelenjavanje toplana

„Transformacija naših toplana jedno je od ključnih područja kroz koje ćemo postići svoje ekološke obaveze. Ozelenjavanje postrojenja Melnik jedan je od najvažnijih koraka u postizanju proizvodnje sa niskim emisijama. Plan je izložen u strategiji Vision 2030 – Čista energija sutrašnjice”, kaže Miroslav Krpec, generalni direktor Energotransa.

Zbog veličine izvora Melnik i njegovog značaja za Prag, u ovu transformaciju će biti uložen najveći deo finansija i planiranih investicija u modernizaciju industrije grejanja.

ČEZ grupa razmatra izgradnju električnog kotla, koji će služiti kao izvor za proizvodnju toplote, a takođe će pomoći u regulisanju prenosnog ili distributivnog sistema. Istovremeno, kompanija istražuje mogućnost korišćenja drugih tehnologija, bez emisije, u budućnosti. Reč je, pre svega, o proširenju kotlova na biomasu, proizvodnji i sagorevanju vodonika, kao i ugradnji toplotnih pumpi sa akumulacijom toplote.

„Cenimo naše zaposlene. Njihova dugogodišnja operativna znanja za nas su nezamenljiva. Tražimo načine da zadržimo što je moguće više ovih kvalifikovanih stručnjaka. Zaposleni u elektrani Melnik III unapred su obučeni za prelazak na novi način grejanja. Na ovaj način uspeli smo da obezbedimo posao velikoj većini naših kolega”, ističe Krpec.

Izvor: Bioenergy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti