Češka je povećala uvoz ruske nafte

Češka uvozi naftu preko naftovoda Druzhba preko Ukrajine i preko naftovoda IKL, koji je povezan sa nemačkim naftovodom TAL. Česi uvoze rusku naftu naftovodima zahvaljujući izuzeću od sankcija EU koje su obezbedili jer ne mogu da pokriju potrebe od oko sedam miliona metričkih tona nafte godišnje alternativnim putem, naftovodima IKL i TAL.

Sirova nafta iz Rusije činila je više od polovine češkog uvoza u prvoj polovini godine, saopštio je danas državni operater naftovoda MERO. Ruska nafta je činila 65 odsto uvoza, u odnosu na 56 odsto u celoj 2022. i 49 odsto u 2021. godini.

Češka uvozi naftu preko naftovoda Druzhba preko Ukrajine i preko naftovoda IKL, koji je povezan sa nemačkim naftovodom TAL.

„U prvih šest meseci ove godine učešće uvoza nafte iz Rusije (putem naftovoda Družba) iznosilo je 65 do 35 odsto u odnosu na (udeo) uvoza iz drugih zemalja (putem naftovoda IKL)“, saopštio je MERO.

Glavni kupac MERO-a je ORLEN Unipetrol, ogranak poljskog PKN ORLEN, koji ima rafinerije u Litvinovu i Kralupiju u Češkoj.

Izuzeti iz sankcija

Česi uvoze rusku naftu naftovodima zahvaljujući izuzeću od sankcija EU koje su obezbedili jer ne mogu da pokriju potrebe od oko sedam miliona metričkih tona nafte godišnje alternativnim putem, naftovodima IKL i TAL.

MERO je započeo rad na TAL-u, što bi trebalo da im omogući da zamene Rusiju drugim dobavljačima krajem 2024. i početkom 2025. godine.

ORLEN Unipetrol nije želeo da komentariše povećan udeo ruske nafte, rekavši samo da posluju u skladu sa svim propisima.

Priprema se zamena u Litvinovu

Oni su istakli da se rafinerija u Litvinovu, koja prerađuje rusku naftu i ima godišnji kapacitet od 5,4 miliona tona, priprema za preradu ostalih smeša nakon završetka radova na cevovodu TAL.

U oktobru ćemo obaviti probno testiranje u rafineriji u Litvinovu, koje će trajati oko mesec dana. Testiraćemo tehnologiju proizvodnje preradom samo nafte koja nije iz Rusije“, najavio je ORLEN Unipetrol.

Oni će testirati preradu sirove nafte sa Bliskog istoka iz Južne Amerike i Severnog mora, precizirali su oni. Tehnološke promene biće sprovedene u aprilu sledeće godine, u pauzi u proizvodnji, dodaju iz ORLEN Unipetrol.

„Pored opšteg održavanja i modernizacije, koje sprovodimo otprilike svake četiri godine, izvršićemo i tehnološke promene kako bismo omogućili rafineriji Litvinovo da pređe na sirovu naftu koja neće dolaziti iz Rusije nakon proširenja kapaciteta gasovoda TAL“.

Ministarstvo industrije i trgovine nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar o ovim informacijama.

Izvor: SEEbiz.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti