Češka se okreće nuklearnoj energiji

Vlasti u Češkoj planiraju da do 2040. godine više od polovine struje proizvode u nuklearkama. Da bi to ostvarili juče su odobrili izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje, koji će biti završeni 2035., odnosno 2037. godine, čija gradnja će, prema procenama, koštati oko 7,5 milijardi evra.

Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je juče izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje.

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana, prenosi SeeBiz pisanje Hine.

Nisu utvrđene činjenice koje bi sprečile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsednica SUJB-a.

Nuklearka Dukovani nalazi se skoro 100 kilometara severno od austrijske prestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od nemačkog grada Pasaua, podseća agencija Dpa.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom. Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi trebalo da se priključi na elektromrežu između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje su prema procenama oko 7,5 milijardi evra.

Češka vlada želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Na to su reagovali ekološki aktivisti, posebno u susednoj Austriji, koji već duže oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani. Zeleni upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

Izvor: SeeBiz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti