pitanje cene struje

Češki T-Mobile i CE Colo i slovački Telekom potpisali virtuelne ugovore sa Rezolv Energy o kupovini električne energije

T-Mobile Czech Republic, Slovak Telekom i CE Colo potpisali su pionirske prekogranične virtuelne ugovore (VPPA) sa Rezolv Energy o kupovini električne energije. VPPA je finansijski aranžman u kojem kupac dobija sertifikate koji potvrđuju da je energija došla iz određenog obnovljivog izvora, a čista energija se dovodi u mrežu. Energija će dolaziti iz vetroparka VIFOR, kapaciteta 461MW, koji su razvili Rezolv & Low Carbon, u okrugu Buzau, Rumunija.

Kompanije T-Mobile Češka Republika, Slovak Telekom i CE Colo Češka Republika, svi u sastavu Deutsche Telekom Groupe, potpisali su prekogranične virtuelne ugovore o kupovini električne energije (VPPA) sa Rezolv Energy, proizvođačem obnovljive energije sa sedištem u Pragu, koji podržava Actis. Ovo su prvi prekogranični VPPA (finansijski aranžman u kome kupac dobija sertifikate koji potvrđuju da je energija došla iz određenog obnovljivog izvora, a čista energija se dovodi u mrežu), koje su potpisale češke ili slovačke kompanije. Snaga će dolaziti iz vetroparka VIFOR, kapaciteta 461MW, koji su razvili Rezolv & Low Carbon u okrugu Buzau, Rumunija, a VPPA omogućavaju izgradnju prve faze projekta. U drugoj fazi, dodatnih 700 GWh godišnje biće dostupno korporativnim kupcima.

VPPA omogućiti da tri kompanije kupuju 100 GWh čiste energije godišnje tokom 12 godina. T-Mobile Češka je obezbedila 50GWh godišnje, Slovak Telekom 40GWh godišnje, a CE Colo Češka 10GWh godišnje.

Značajna prekretnica u obnovljivoj energiji

VPPA predstavljaju značajan korak napred u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, gde su većina prethodnih PPA bili fizički sporazumi koji su zahtevali da kupac i proizvođač budu u istoj ili susednim zemljama sa povezanim mrežama.

Nasuprot tome, VPPA je finansijski aranžman u kojem kupac dobija sertifikate koji potvrđuju da je energija došla iz određenog obnovljivog izvora, a čista energija se dovodi u mrežu.

Vetropark VIFOR

Kada bude operativan, VIFOR će biti jedna od najvećih evropskih vetroelektrana na kopnu. Blizu Karpata i zahvaljujući izuzetnim prinosima vetra, projekat će proizvesti dovoljno čiste energije za napajanje više od 270.000 domova i izbeći će oko 540.000 tona CO2e godišnje.

Prošlog meseca, Rumunska regulatorna uprava za energetiku (ANRE) izdala je ovlašćenje za postavljanje prve faze projekta VIFOR. Ovo je bilo konačno potrebno odobrenje

U fazi 1 biće instalirano 192 MVW kapaciteta, sa planiranim proširenjem na 461 MW u fazi 2. Planirano je da se izgradnja završi u roku od 18 meseci, a VIFOR će biti pušten u rad pre kraja 2025. godine.

U regionu koji se istorijski oslanjao na fosilna goriva za većinu svojih energetskih potreba, zamena fosilne proizvodnje obnovljivim izvorima daje najveći mogući uticaj na smanjenje emisija. Projekat će, zato, igrati ključnu ulogu u energetskoj tranziciji regiona i podržati Rumuniju u ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva.

Takođe će biti izgrađen prema najvišim međunarodnim standardima održivosti, kako bi se osiguralo da ostavi trajno, pozitivno nasleđe.

Obezbeđeni finansijski krediti

Nedavno su obezbeđeni finansijski krediti u iznosu do 291 milion evra za podršku izgradnje prve faze od konzorcijuma osam zajmodavaca predvođenih Erste Group, UniCredit Group i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kao i Međunarodnom finansijskom korporacijom ( IFC), Intesa Sanpaolo Grupa, OTP banka, Raiffeisen Bank International AG i Garanti BBVA Romania.

Rezolv Energy je pre 18 meseci pokrenula kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu – i već ima više od 2GW čiste energije koja se priprema za izgradnju u jugoistočnoj Evropi. Pored vetroparka VIFOR, projekti uključuju Dama Solar u zapadnoj Rumuniji, koja će, sa 1.044 MW, biti najveća solarna elektrana u Evropi kada bude izgrađena, zatim, 600 MW Dunarea East & West Wind Parks u rumunskom okrugu Konstanca i St. George, solarni projekat od 229 MW u severoistočnoj Bugarskoj.

Izvor: Rezolv Energy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti