Češko Ministarstvo industrije traži partnera za fabriku baterija za električna vozila

Češko Ministarstvo industrije traži partnera za fabriku baterija za električna vozila

U saranji sa državnim komunalnim preduzećem ČEZ češko ministarstvo industrije pregovara s VW-om i LG-om o gradnji fabrike baterija. Ova zemlja je jedna u nizu koje nemačka automobilska grupa VW razmatra kao destinaciju za jednu od šest fabrika baterija koje namerava da izgradi u Evropi do 2030. godine. Ministar industrije Karel Havliček kaže da je država spremna da ponudi podsticaje investitoru.

Češko Ministarstvo industrije i državno komunalno preduzeće ČEZ intenzivirali su danas aktivnosti vezane za plan izgradnje fabrike baterija za električna vozila, u nameri da nađu partnere za taj projekat vredan više od dve milijarde dolara.

Češka želi da privuče nekog od igrača iz industrije automobila ili baterija za ulaganje u fabriku čiji bi godišnji kapacitet mogao da bude 40 GWh, prenosi Rojters.

Ministar industrije Karel Havliček izjavio je da su vodili razgovore sa Folksvagenom (VW), inače vlasnikom češkog proizvođača automobila Škoda Auto, kao i sa južnokorejskim LG-om.

Češko Ministarstvo industrije i ČEZ su potpisali danas memorandum o finansijskoj podršci za ovaj projekat, a procenjeno ulaganje za prvu fazu projekta dostiže više od 50 milijardi kruna (2,29 milijardi dolara). U fabrici bi se otvorilo 2.300 radnih mesta.

Povodom razgovora sa drugim partnerima, Havliček je rekao da ne isključuje mogućnost da se u budućnosti dođe i do plana o izgradnji druge fabrike baterija, ali da to trenutno nije cilj države.

„Cilj nam je da izgradimo jednu fabriku, a pregovaramo sa dva partnera”, naveo je Havliček, napominjući, takođe, da je država spremna da ponudi podsticaje investitoru.

Ova zemlja je jedna u nizu koje nemačka automobilska grupa VW razmatra kao destinaciju za jednu od šest fabrika baterija za e-vozila koje namerava da izgradi u Evropi do 2030. godine.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti