Četiri države osnivaju zajedničku firmu za gasovod

Montenegro Bonus iz Crne Gore, Plinacro iz Hrvatske, Albgaz iz Albanije i BH Gas iz BiH, osnovaće preduzeće „Jonsko-jadranski plinovod”, zaduženo za poslove u vezi sa pripremom za izgradnju gasovoda koji će prolaziti kroz ove četiri države. Osnivački kapital nove kompanije iznosiće 80.000 evra, a sedište zajedničke firme biće u Splitu.

Crnogorska državna naftna kompanija Montenegro bonus će sa još tri firme iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije biti jedna od osnivača kompanije „Jonsko-jadranski plinovod”, koja će obavljati poslove vezane za pripremu izgradnje gasovoda, a koji će prolaziti kroz ove četiri zemlje.

Osnivački kapital nove kompanije iznosiće 80.000 evra, a Montenegro Bonus će imati jednak udeo u vlasništvu kao ostale tri kompanije, odnosno 25 odsto. Sedište zajedničke firme biće u Splitu.

Osnivački kapital

Pošto je neophodno da se za osnivački kapital uplati 20.000 evra, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) predložiće da se taj novac obezbedi iz tekuće budžetske rezerve i da to Vlada odobri, a prethodno je zatraženo mišljenje Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) u vezi sa usklađenošću sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

U mišljenju AZK se navodi da bi ovih 20.000 evra za osnivački kapital predstavljalo pomoć male vrednosti, u skladu sa propisima kojima se uređuju pitanja državne pomoći.

Prema dokumentu AZK, projektom Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) planirano je da se gasovodom poveže albanski grad Fiera i hrvatski Split. IAP bi, potom, bio integralni deo Trans-jadranskog gasovoda, gde se gas iz Azerbajdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju.

Dužina gasovoda – 511km

Predviđena ukupna dužina gasovoda je oko 511 kilometara, od čega je deonica kroz Crnu Goru duga oko 96 kilometara, dok bi 37 kilometara cevovoda bilo postavljano pod morem.

Pre 15 godina ministarstva Hrvatske, Albanije i Crne Gore, nadležna za oblast energetike, pokrenula su inicijativu za izgradnju IAP-a potpisivanjem deklaracije, kojoj se kasnije pridružila i BiH. Vlada Crne Gore je 2013. godine odredila Montenegro Bonus za operatora prenosnog gasa, a onda su 2018. godine u Azerbejdžanu predstavnici operatora prenosnih sistema gasa navedenih zemalja potpisali pismo namere o osnivanju kompanije.

Nakon toga, hrvatska kompanija Plinacro dostavila je kompanijama-potpisnicama predlog statuta kompanije radi davanja saglasnosti.

Osnivači – državna preduzeća

„Ovu kompaniju bi osnovala preduzeća u državnom vlasništvu zemalja učesnica u IAP projektu: Plinacro iz Hrvatske, Albgaz iz Albanije, Montenegro Bonus iz Crne Gore, BH Gas iz BiH, sa podjednakim udelom u firmi i sedištem u Splitu. Kompanija bi obavljala poslove u vezi sa pripremom izgradnje gasovoda koji će prolaziti kroz navedene zemlje, promovisanja i sprovođenja aktivnosti od opšteg interesa za ugovarače projekta, kao što su komunikacija sa EU organima, učestvovanje u radnim grupama nadležnih organa, saradnja sa internacionalnim telima i sl.”, navodi se u mišljenju AZK.

Predviđena ukupna dužina gasovoda je oko 511 kilometara, od čega je deonica kroz Crnu Goru duga oko 96 kilometara, a 37 kilometara cevovoda bi bilo postavljano pod morem.

Svaka članica projekta zadržava pravo samostalnog obavljanja poslova pripreme, izgradnje i upravljanja gasovodom koji se odnose na deonicu projekta na teritoriji države u kojoj članica ima sedište.

Završetak projekta – 2025.

Na sajtu hrvatske kompanije Plinacro navodi se da je planirani završetak projekta 2025. godina, a da je kapacitet budućeg gasovoda pet milijardi metara kubnih godišnje, od čega bi snabdevanje prirodnim gasom u Crnoj Gori iznosilo 500 miliona.

Navedeno je i da bi celokupan projekat omogućio otvaranje novog energetskog koridora za regiju srednjoistočne i jugoistočne Evrope, kao i zapadnog Balkana.

EU je uvrstila IAP na listu projekata od zajedničkog interesa Energetske zajednice, dok se ovaj poduhvat nalazi i na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, koji je Vlada Crne Gore usvojila 2019. godine.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti