CG: Koliko zarađuju vlasnici malih hidroelektrana

Kada su za vreme pandemije korona virusa proizvođači struje iz malih hidroelektrana donirali 401.593 evra, moglo se skoro pouzdano saznati kolika je njihova godišnja zarada. Naime, oni su tada ceo prihod od 401.593 evra, ostvaren u februaru 2020. godine, donirali Nacionalnom koordinacionom telu za infektivne bolesti.

Kompanije Hidroenergija Montenegro iz Berana sa 186.600 evra, Kronor iz Podgorice sa 90.403 evra, Hidro Bistrica iz Podgorice sa 41.300 evra, Igma Enerdži iz Andrijevice sa 32.117 evra, Synergy iz Podgorice sa 30.000 evra, Nord Enerdži iz Andrijevice sa 18.673 evra i Simes inženjering iz Podgorice sa 2.500 evra, bile su učesnice u donacije za vreme korone.

I tada se u Andrijevici, gde sada ima trinaest malih elektrana, moglo čuti, čiji su novac donirali proizvođači energije iz malih hidrolektrana. „Oni nam zapravo, pomažu našim novcem. Tačnije. mi pomaženo nama, preko njih”, ironično je rečeno.

Donacije NKT iz Andrijevice tada su dale kompanije Igma Enerdži i Nord Enerdži. Dok za drugu kompaniju nije pronađen odgovor na koga se vodi, sa sigurnoću se zna da je vlasnik prve Igor Mašović, brat bivšeg predsednika opštine Andrijevica, Srđana Mašovića (DPS).

Prema donaciji, u februaru te godine zaradio 32.117 evra. Mašović je imao samo dve male hidrolektrane, Bradavac i Pješivsku Rijeku, ali i još nekoliko bilo u izgradnji. Ako bi se prikazana donacija za mesec dana pomnožila sa dvanaest meseci, onda bi dobili sumu od 385.404 eura, koliko je Mašović te godine zaradio od dve male hidroelektrane.

Sada, kada je pustio u rad ostale hidrolektrane, sigurno zarađuje milione evra godišnje. Prva na listi donatora, Hidroenergija Montenegro iz Berana već sada može da se pohvali milionskim prihodima. Oni su se 2020. godine odrekli februarske dobiti od 186.600 evra u korist društva.

Pomnoženo sa dvanaest meseci, to bi bilo tačno dva miliona i dvesta trideset devet hiljada, a povrh toga još i dvesta evra. Krajem te godine mediji su objavili da će vlasnicima beranske kompanije Hidroenergija Montenegro ostvariti više od 14 milona evra čistog novca u prvih 13 godina rada njenih pet malih hidroelektrana (mHE).

Hidroenergija Montenegro već sada ima deset malih hidroelektrana na teritoriji Berana. Nakon više od dvadeset promena u centralnom registru, vlasnici Hidroenergije Montenegro su ostali Oleg Obradović sa 40 odsto i Ranko Radović sa 60 odsto.

Ranko Ubović i Aleksadndar Mijajlović, nezvanični vlasnici kompanije Bemaks, za malu sumu dali su Vlasništvo Radoviću, koji je do tada bio izvršni direktor. Kronor iz Podgorice je vlasnik malih hidrolektrana u Plavu. Donirali su NKT-u mesečni prihod od 90.403 evra za borbu protiv korone. Pomnoženo sa dvanaest meseci, proizilazi da je njihova dobit za tu godinu bila 1.084.836 evra.

Portal RTCG je nedavno pisao o tome kako je Kronor 2016. godine izgradio te dve male hidroelektrane u srcu Nacionalnog parka Prokletije i da su njihova primanja veća od budžeta Opštine Plav, ili barem neto prihoda svih zaposlenih u lokalnoj upravi.

Građani Crne Gore su te godine na račune za struju proizvođačima energije iz malih hidroelektrana „dobrovoljno” dali oko dvadeset miliona evra, plus milionska dobit od malih hidroelktrana na godišnjem novou, i to po računici od pre tri godine.

Možda proizvođači energije iz malih hidroelektrana misle da je narod neznalica i da ne može da sabere dva i dva. Građani severa zemlje, gde ima najviše malih hidroelektrana, do sada su u borbi protiv tajkuna pokazali da su malo bolji matematičari pa je gradnja novih MHE zaustavljenja u poslednje dve godine. Ali, ne mogu da se brane od podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE), koji im se i dalje nasilno oduzimaju kroz račun za struju.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti