Čile pokreće projekat proizvodnje zelenog amonijaka

Austrijske kompanije AustriaEnergy i Ökovind EE razvijaju projekat HNH u južnom delu Čilea za čiju izgradnju je potrebno oko tri milijarde dolara. Ovo ekološki prihvatljivo postrojenje napajaće sa sa najmanje 1,8 GW snage iz kopnenih vetroparkova, a proizvodiće do milion tona zelenog amonijaka godišnje. U planu je i međunarodna luka.

Naftne kompanije i velike komunalne kompanije razmišljaju o pokretanju projekta zelenog amonijaka u južnom Čileu vrednog tri milijarde dolara, koji bi se napajao energijom iz kopnenog vetroparka snage 1,8-2GW i elektrolizatorom od 1,4GW, rekao je vodeći projektant za portal Recharge.

Van mrežni projekat HNH, nazvan je po hemijskim simbolima vodonika (H2) i amonijaka (NH3) – ima za cilj izvoz do milion tona zelenog amonijaka godišnje, kroz novu namensku luku do 2026. godine.

Gorivo bez ugljenika, proizvedeno kombinovanjem zelenog vodonika i azota iz vazduha, kroz dobro uspostavljeni Haber-Bosch-ov postupak, imalo bi dosta prostora za namenu, kao npr. za pogon brodova ili možda, kao zamena za ugalj u postojećim elektranama

Austrijske kompanije koje zajednički razvijaju projekat, AustriaEnergy i Ökovind EE u početku su bile otvorene za izvoz tečnog vodonika iz projekta, ali su ustanovili da ne postoji potražnja za tim jedinjenjem.

„Na osnovu razgovora koje vodimo sa mogućim kupcima, čini se da postoji više interesa za amonijak, na osnovu činjenice da postoji dostupan logistički sistem u svetu za amonijak“, kaže Helmut Kantner, generalni direktor i osnivač AustriaEnergy. „Ne verujemo da će slična logistika vodonika postojati u bliskoj budućnosti.“

Kako je objašnjeno portalu Recharge, obe kompanije su potpisale pismo o namerama sa ponuđačem, ali ne žele otkriti koja bi to kompanija mogla biti, samo su obavestili da su se zainteresovane strane činile naftne grupe, komunalne i hemijske kompanije.

Iako je projekat još uvek u ranoj fazi razvoja, Kantner ne vidi nikakve prepreke na svom putu. Obe kompanije su stekle pravo na oko 260 kvadratnih kilometara retko naseljenog zemljišta za uzgoj ovaca u najjužnijem regionu Magallanes, 30 km od obale. Izvedena je površinska topografija lokaliteta, započet je osnovni projekat vetroparka, merenja vetra su u toku, a procenjeni troškovi za novu luku, koja je ključni deo projekta, biće spremni u naredna dva do tri meseca.

„Ako stvari krenu dobro, nadamo se da ćemo do kraja 2023. godine imati sve dozvole“, kaže Kantner za Recharge. „Tada bismo iskoristili 2024 godinu da zatvorimo finansiranje i potpišemo ugovore kako bi izgradnja počela 2025. godine, a prve pošiljke izašle 2026 godine.“

Dodaje da bi se brodovi koji su prevozili amonijak u SAD, Evropu ili Aziju napajali zelenim amonijakom, osiguravajući da cela operacija ne sadrži emisije štetnih gasova.

„U razgovoru smo sa brodovlasnicima i špediterima koji danas rade na pošiljkama amonijaka. Pretpostavljaju isto što i mi, da će do 2026. godine biti dostupni alternativni sistemi goriva. Za prevoz kontejnera (pogonom na amonijak), prvi brodovi će napustiti brodogradilišta u Koreji 2024“, objašnjava Kantner.

Procena je da će izjednačeni troškovi zelenog vodonika na projektu iznositi između 2 i 2,50 dolara po kilogramu. S obzirom na to da sivi vodonik dobijen iz fosilnih goriva košta 1-3 USD/kg, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, projekat zeleni amonijak verovatno će biti skuplji od standardnog sivog amonijaka.

Potrebna je cena ugljenika od oko 100 dolara po toni da bi zeleni amonijak bio jeftiniji od sivog, ta cena bi se u Evropi mogla postići u naredne dve godine. Cena dozvoljenih emisija ugljenika u šemi trgovine emisijama EU više se nego udvostručila tokom poslednjih 12 meseci, dostigavši najviši nivo od 44,33 evra prošlog petka.

Budući da na projektu rade male kompanije – AustriaEnergy ima manje od deset zaposlenih – nije iznenađenje da traže velikog kupca koji će projekat odvesti do kraja.

Kantner kaže da su u toku „razgovori“ sa potencijalnim kupcima, koji uključuju velike komunalne kompanije i naftne kompanije.

„Pregovaramo o memorandumima o razumevanju i obraćamo se mogućim vlasnicima projekata. Zato pozdravljamo sve zainteresovane za kupovinu ovog projekta. „Idealno bi bilo da se u narednih šest do osam meseci udružimo sa kompanijom koja želi biti vlasnik projekta i dugoročno ga vodi.“

Kompanija AustriaEnergy je osnovana kao AustrianSolar 2006. godine, a sada je specijalizovana za  obnovljive izvore u državi Čile. Ima istoriju razvoja projekata, a zatim i njihove prodaje nakon što stignu u fazu spremnosti za izgradnju. Na primer, 2016. godine prodala je solarni projekat El Pelicano snage 100 MW u severnom Čileu američkoj PV kompaniji SunPower, koja je u vlasništvu francuskog naftnog giganta Total.

AustriaEnergy je razvio blizu 1GW projekata za vetar i solarnu energiju u Čileu, a trenutno u zemlji se privodi kraju zelena mreža kapaciteta 150MW koja se dobija solarnim putem  i 120MW koja proizilati iz vetra.

Kompanija Ökowind Erneuerbare Energieerzeugungs osnovana je 2003. godine i od tada je instalirala više od 110 MW koja se proizvodi uz pomoć snage vetra u Austriji.

Izvor: Recharge

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti