Čile povećao izvoz bakra

Čile povećao izvoz bakra u 2021. godini

Usled rasta cena bakra i oporakva privrede od pandemije koronavirusa, Čile je u prošloj godini izvezao bakar u vrednosti 53 milijarde dolara - skok od 40,6 posto u odnosu na 2020. godinu. Neki stručnjaci smatraju da će cena bakra ove godine znatnije oslabiti zbog povećanja globalne ponude.

Najveći svetski proizvođač bakra, Čile u prošloj godini je povećao izvoz bakra. Čile je izvezao ovaj metal u vrednosti 53,42 milijarde dolara, što predstavlja skok od 40,6 posto u odnosu na godinu ranije, objavila je u petak centralna banka.

U decembru prošle godine izvoz bakra je skočio za 21,9 posto, dostigavši vrednost od 4,91 milijardu dolara, pokazuju podaci centralne banke.

Skok vrednosti čileanskog izvoza pripisuje se snažnom rastu cena bakra, koje su lane dostigle rekordne razmere, poduprte očekivanjima snažnog oporavka privrede širom sveta od pandemije korona virusa.

Neki stručnjaci smatraju pak da će mu cena ove godine znatnije oslabiti zbog povećanja globalne ponude.

Čile je u decembru 2021. ostvario trgovinski višak u razmeni sa svetom od 520 miliona dolara, 21,7 posto veći nego u istom mesecu prethodne godine, objavila je centralna banka.

U celoj prošloj godini andska zemlja je beležila suficit od 10,9 milijardi dolara, podstaknut izvozom bakra, nasuprot deficitu od 18,37 milijardi dolara u 2020. godini, prvoj godini pandemije, pokazuju podaci centralne banke.

Izvor: Jutarnji list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti