Cilj Srbije – diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom

Zbog svog geografskog položaja, Republika Srbija ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona i učestvuje na regionalnom energetskom tržištu, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike  na VII ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora.

Strateško opredeljenje Srbije je diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom. Srbija je spremna da bude aktivan učesnik u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima, koje imaju za cilj povećanje energetske bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike na Sedmom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora (SGC Advisory Council) koji je ove godine održan u onlajn formatu.

„Zbog svog geografskog položaja, Republika Srbija ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona i učestvuje na regionalnom energetskom tržištu. Za ostvarenje tog cilja planiramo povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa svim susednim  državama: Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom – čime bi se omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kao i veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok, a da je sledeći korak diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost.

„Prvi projekat koji će omogućiti povezivanje sa drugim snabdevačima prirodnim gasom jeste izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad iznosi 1,8 milijardi metara kubnih, vrednost investicije na teritoriji Srbije iznosi 85,5 miliona evra. Naš plan je da radovi počnu u toku ove godine i da gasovod bude operativan do 2023. godine. Ovaj gasovod je važan jer će omogućiti povezivanje sa drugim gasnim rutama i drugim snabdevačima, pre svega sa gasovodima na trasi Južnog gasnog koridora – gasovodima TANAP i TAP, sa LNG terminalima u Grčkoj, a nakon završetka projekta Istočni Mediteran biće omogućeno i snabdevanje iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela”, navela je Mihajlovićeva.

Od Srbije se u gasnom sektoru može očekivati da, mnogo više nego u prethodnim godinama, bude aktivan učesnik u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima koji imaju za cilj diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja i povećanje energetske bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope.

„Verujem da zajedno, kroz saradnju i povezivanje država od Balkana do Bliskog istoka i kaspijskog regiona, kroz uključivanje privatnog sektora i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, možemo napraviti značajne iskorake na obezbeđivanju veće sigurnosti i stabilnosti snabdevanja prirodnim gasom”, rekla je Mihajlovićeva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti