Čista energija, novi proizvod za održivost i zaštitu životne sredine

Izraz „čista energija“ odnosi se na sve vrste energije koje ne proizvode gasove staklene bašte ili druge štetne materije. Pošto se proizvodi bez upotrebe fosilnih goriva i ne proizvodi emisiju CO2 u atmosferu, nuklearna energija je čista energija i ne smatra se zelenom energijom jer se ne dobija iz obnovljivih izvora energije.

U cilju smanjenja emisije CO2, HEP Energija i HEP Opskrba poslovnim kupcima (kompanijama) u Sloveniji i Hrvatskoj nude novi proizvod, Čistu energiju iz Nuklearne elektrane Krško (NEK). Pristupačan i omogućava prelazak na klimatsku neutralnost, ovaj proizvod je odlično rešenje za kupce koji žele da zadovolje svoje energetske potrebe bez emisije CO2, ali po znatno nižoj ceni u odnosu na zelenu energiju iz obnovljivih izvora, odnosno proizvod ZelEn koji doprinosi njihovoj finansijskoj uštedi i smanjenju troškova poslovanja.

Pojam „čista energija“ odnosi se na sve vrste energije koje ne proizvode emisije gasova staklene bašte ili drugih štetnih materija, a izraz „zelena energija“ se odnosi na energiju koja se dobija isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su solarna energija, energija vetra ili hidroenergije. Pošto se proizvodi bez upotrebe fosilnih goriva i ne proizvodi emisiju CO2 u atmosferu, nuklearna energija je čista energija i ne smatra se zelenom energijom jer se ne dobija iz obnovljivih izvora energije.

Na evropskom nivou, nuklearne elektrane proizvode polovinu niskougljenične struje. Nuklearna elektrana Krško glavni je izvor niskougljenične proizvodnje električne energije u Sloveniji. U suvlasništvu je HEP-a d.d. i GEN Energije (50 odsto : 50 odsto) i HEP preuzima polovinu godišnje proizvodnje električne energije, što Hrvatsku svrstava među trenutno 32 zemlje u svetu koje imaju nuklearne energetske kapacitete.

Evropska zelena tranzicija

Podsetimo, Evropski parlament je prihvatio predlog Evropske komisije da se nuklearna energija uključi u zelenu taksonomiju. Investicije u nuklearne elektrane stoga se mogu finansirati evropskim novcem, jer se smatraju delom borbe protiv klimatskih promena i u skladu su sa planovima Evropske unije za zelenu tranziciju.

Proizvodnja i korišćenje energije u energetici i transportu stvara oko 75 odsto direktnih emisija gasova staklene bašte u Evropskoj uniji, a prekomerne emisije CO2 izazivaju globalno zagrevanje i klimatske promene, što dovodi do nepovratne štete po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Stoga je važno da svi pojedinci i kompanije preuzmu odgovornost za smanjenje emisije CO2 korišćenjem čiste energije, smanjenjem potrošnje energije i drugim održivim praksama. HEP-ova prodaja električne energije iz nuklearnih elektrana doprinosi smanjenju emisije gasova staklene bašte na globalnom nivou i pomaže u postizanju Ciljeva održivog razvoja UN.

Nuklearna elektrana Krško, koja je puštena u rad 1983. godine, proizvodi u proseku 5,6 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, što je ravnopravno podeljeno između Hrvatske i Slovenije. To znači da NEK godišnje pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i oko 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom. Očekuje se da će NEK tokom ove godine proizvesti više od 6 milijardi kWh električne energije.

Krško će raditi do 2043. godine

Nuklearna elektrana Krško je u januaru ove godine dobila ekološku saglasnost slovenačkog Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, čime je dozvoljeno produženje rada elektrane za dodatnih 20 godina, odnosno do 2043. godine.

Proces dobijanja ekološkog odobrenja bio je dug i izuzetno složen. Brojne naučne institucije iz Hrvatske i Slovenije učestvovale su u izradi dokumentacije, analiza i stručnih ocena, kao i izradi procene uticaja na životnu sredinu, a urađena je i prekogranična procena uticaja na životnu sredinu sa susednim državama Hrvatskom, Italijom, Mađarskom, Austrijom i, dodatno, sa Nemačkom.

Pored ekološke saglasnosti, uslov za produženje rada NEK-a bio je uspešan završetak modernizacije i povećanje bezbednosti elektrane, što je ispunjeno zaključenjem Programa modernizacije nuklearne bezbednosti. Reč je o investiciji vrednoj 370 miliona evra, a sredstva su u jednakim iznosima obezbedili suvlasnici nuklearke HEP i GEN energija.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti