OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

Članstvo Rusije u OPEK+ ključno za uspeh sporazuma

Članstvo Rusije u OPEK+ je od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, rekao je Novi generalni sekretar OPEK-a. Cene nafte su uglavnom ostale stabilne uprkos tome što su OPEK+ odlučili u sredu da povećaju proizvodnju nafte za samo 100.000 barela nafte dnevno.

Novi generalni sekretar OPEK-a rekao je da je članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, objavio je u nedelju kuvajtski list Alrai, prenoseći ekskluzivni intervju s Haitamom Al-Gaisom.

On je rekao da OPEK nije konkurencija Rusiji, nazivajući je „velikim, glavnim i veoma uticajnim igračem na svetskoj energetskoj mapi“.

O nedavnim poskupljenjima nafte dodao je: „Što se mene tiče, i dalje naglašavam da nedavni rast cena nafte nije povezan samo s dešavanjima između Rusije i Ukrajine.

„Svi podaci potvrđuju da su cene počele da rastu postupno i kumulativno, a pre izbijanja rusko-ukrajinskih zbivanja, zbog preovlađujuće percepcije na tržištima da postoji nedostatak rezervnih proizvodnih kapaciteta, koji se sveo na svega nekoliko zemalja“, rekao je Al-Gais.

OPEK+ se odlučuje za minimalno povećanje ponude – cene stabilne

Cene nafte su uglavnom ostale stabilne uprkos tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEK+) odlučili u sredu da povećaju proizvodnju nafte za samo 100.000 barela nafte dnevno (bd), odnosno 0,1% srušivši tako američke nade značajnog porasta zaliha… pročitaj više

U međuvremenu, najviši iranski i američki zvaničnici rekli su da putuju u Beč kako bi nastavili indirektne razgovore o iranskom nuklearnom programu, oživljavajući ponovo time nade o ukidanju sankcija koje koče iranski izvoz nafte, koji bi mogao povećati ponudu i obuzdati cene.

Cena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je u petak ujutro 94,60 USD, dok je na američkom tržištu barel WTI menjao vlasnika za nešto iznad 89 dolara.

Iako su SAD zatražile od OPEK-a da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni, a osim toga Saudijska Arabija možda neće biti voljna da poveća proizvodnju zbog saveznika Rusije koja je pogođena nizom sankcija zbog rata u Ukrajini.

Uoči sastanka OPEK je smanjio svoju prognozu ovogodišnjeg viška na tržištu nafte za 200.000 bpd, na 800.000 bpd, rekla su tri izvora za Reuters. U odvojenom je izveštaju OPEK je u sredu objavio da je barel korpe nafte njezinih članica u ponedeljak stajao 106,80 dolara, što znači da je oslabio 4,04 dolara u odnosu na prošlonedeljni petak.

Izvor: NNKS NEDELJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti