CNPC otkrio najveće kinesko nalazište nafte iz škriljaca

U Kini otkriveno najveće nalazište za dobijanje nafte iz škriljaca na naftnom polju Čangking u basenu Ordos, sa geološkim rezervama od milijardu tona. Proizvodnja nafte iz škriljaca postalo je novi pokretač razvoja kompanije CNPC, koja očekuje godišnju proizvodnju do tri miliona tona do kraja 2025. godine.

Kineska nacionalna naftna korporacija (China National Petroleum Corporation – CNPC) otkrila je najveće kinesko nalazište nafte iz škriljaca na najvećem naftnom i gasnom polju u zemlji.

Ležište koje se nalazi u naftnom polju Čangking u bazenu Ordos na severozapadu Kine, ima dokazane rezerve od oko 1,1 milijarde tona nafte iz škriljaca, navodi se u saopštenju objavljenom juče na veb stranici CNPC iz Pekinga.

CNPC-ova jedinica Čangking Naftno polje (Oilfield) započela je sa pojačanim istraživanjem polja nafte iz škriljaca 2019. godine, što ga je dovelo do važnih otkrića koja su povećavala dokazane rezerve iz godine u godinu. U prvih pet meseci ove godine, jedinica je pronašla 550 miliona tona.

Proizvodnja nafte iz škriljaca postalo je novi pokretač razvoja kompanije. Očekuju godišnju proizvodnju do tri miliona tona do kraja 2025. godine, saopštio je kineski državni energetski gigant.

Polje Čangking je prošle godine proizvelo 60 miliona tona sirove nafte i prirodnog gasa. Ukupna kineska proizvodnja nafte i gasa u 2020. godini bila je 195 miliona tona, odnosno 188,8 milijardi kubnih metara.

Nafta iz škriljaca je vrsta nekonvencionalne nafte koja se nalazi u sedimentnim stenama i zahteva frakcionu ekstrakciju.

Zemlje koje imaju najveće rezerve obnovljivih resursa nafte iz škriljaca su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Izvor: Yicaiglobal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti