CO2 zarobljen u stenama – milijarderi zainteresovani za tehnologiju

Tehnologija gde se ugljenik iz vazduha hvata i ubrizgava u zemlju, a zatim pretvara u kamen postoji već decenijama, ali je tek poslednjih nekoliko godina na meti milijardera, koji su sve aktivniji u borbi protiv klimatskih promena. Ilon Mask je nedavno objavio nagradu od 100 miliona dolara za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljenika. Ovu tehnologiju podržava i Bil Gejts jer, kako kaže „pomaže prirodi da pomogne sama sebi“.

Izgeda da upozoravajuće smernice zbog globalnog zagrevanja postaju sve jasnije. Iako tehnologija koja omogućava inženjerima da „izvuku“ ugljenik iz vazduha i ubace ga u zemlju postoji već decenijama milijarderi, koji finansiraju ovaj postupak tek su se poslednjih nekoliko godina pridružili borbi protiv klimatskih promena.

Hvatanja ugljenika iz vazduha je tehnologija koju podržava i Bill Gejts jer, kakao kaže „pomaže prirodi da pomogne sama sebi“.

Ilon Mask je nedavno objavio nagradu od 100 miliona dolara za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljenika, a takva kompleksna inženjerska rešenja mogla bi da pomognu čovečanstvu da preokrene neke efekte na klimatske promene.

U projektu Karbfiks (Carbfix) na Islandu, koji udružuje akademsko znanje i industriju razvijen je nov pristup hvatanju i skladištenju CO2 hvatanjem u vodi, koja se ubrizgava u podzemne bazalte. Kad uđe u podzemlje, ubrizgani CO2 reaguje sa stenom domaćinom formirajući stabilne karbonatne minerale, obezbeđujući tako sigurno, dugoročno skladištenje uhvaćenog gasa u kamenu. Ovo omogućava bezbedno zadržavanje gasova sa efektom staklene bašte, umesto da izlaze u atmosferu i zadržavaju toplotu.

„Ovo je tehnologija koja se može iskoristiti – jeftina je, ekonomična i ekološki prihvatljiva. U osnovi, mi samo radimo ono što priroda radi milionima godina, tako da pomažemo prirodi da pomogne samoj sebi“, izjavila je Eda Sif Pind Aradotir (Edda Sif Pind Aradottir), izvršna direktorka kompanije Karbfiks.

Rastuća tehnologija

Postrojenje se udružuje sa kompanijom Klaimvorks AG (Climeworks AG), koja pravi mašine za hvatanje ugljen-dioksida direktno iz vazduha. Ove dve udružene kompanije će realizovati svoje projekte u geotermalnoj elektrani Helišeidi (Hellisheidi), kako bi hvatale emisije ugljenika čim se oslobode.

Zbog proširenja postrojenja Karbfiks, na Islandu se postavlja još osam sakupljača ugljenika. Svaki sakupljač ugljenika je približno veličine brodskog kontejnera. Trenutno se hvata i skladišti 50 tona ugljen-dioksida godišnje, ali ovo proširenje će povećati njegov kapacitet na 4.000 tona godišnje.

Jedan od razloga zašto se tehnologija hvatanja ugljenika nije „primila“ u potpunosti je to što može biti skupa. Aradotir je izjavio da postrojenje u Helišeidiju može da uhvati ugljenik po nižoj ceni od kupovine ugljeničnih kredita.

Na veb stranici Karbfiksa navodi se da postupak košta oko 25 dolara po toni, što je daleko manje od trenutne cene od oko 40 evra (48 dolara) po toni u sistemu za trgovanje emisijama Evropske Unije.

Karbfiks sarađuje sa istraživačima kako bi tehnologija bila primenjiva i na drugim vrstama stena. Cilj im je trajno skladištenje milijardi metričkih tona ugljen-dioksida do 2030. godine.

„To nikada neće biti jedino rešenje. Mi smo ambiciozni i polažemo velike nade da tehnologiju možemo da unapredimo, da smo u mogućnosti da to uradimo brzo… Jer, to je ono što je svetu potrebno“, rekao je Aradotir.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.