Coca-Cola, Nestle i PepsiCo – najveći zagađivači plastikom

Coca-Cola je treću godinu proglašena najvećim zagađivačem plastikom na svetu. Nestle i PepsiCo su na drugom i trećem neslavnom mestu. Dok najveći zagađivači plastičnom ambalažom za jednokratnu upotrebu za pakovanje bezalkoholnih pića tvrde da rade na smanjenju njihove upotrebe iz ekoloških organizacija ih optužuju da su se „udružili" sa naftnim kompanijama, kako bi proizveli još više plastike.

Coca-Cola je treću godinu zaredom označena kao najgori zagađivač plastikom na svetu, u izveštaju koji otkriva razmere globalne krize zbog zagađivanja planete plastičnim otpadom, piše Indipedent.

Tokom svoje godišnje revizije plastičnog otpada pronađenog na plažama, rekama, parkovima i zajednicama širom sveta organizacija Break Free from Plastic je otkrila da su boce Coca-Cole ubedljivo najbrojnije.

Plastične boce brenda Coca.Cola dominiraju u odnosu na konkurenciju: čak 13.834 komada plastike na 51 od 55 anketiranih lokacija sakupljeno je u odnosu na ukupan broj boca brenda Nestle (8.633) i PepsiCo (5.155), koji su označeni kao drugi i treći najgori zagađivač.

Projektom, koji sprovodi 15.000 volontera, prikupljeno je skoro 350.000 kompada plastičnog otpada, od čega je 63 procenta sa prepoznatljivom markom. Ukupno je u anketi identifikovano više od 5.000 brendova.

Greenpeace je optužio Coca-Colu, Nestle i PepsiCo da se nisu adekvatno nosili sa plastičnom krizom i da su se „udružili" sa naftnim kompanijama, kako bi proizveli još više materijala štetnog po okolinu.

„Da bi zaustavile ovaj nered i borile se protiv klimatskih promena, multinacionalne kompanije kao što su Coca-Cola, PepsiCo i Nestle moraju da okončaju svoju zavisnost od plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu i da se odmaknu od fosilnih goriva“, rekla je Abigail Aguilar, koordinatorka kampanje protiv plastike u organizaciji Greenpeac za jugoistočnu Aziju.

Inače, ovaj izvještaj dolazi samo nekoliko meseci nakon što su ova tri proizvođača bezalkoholnih pića optužena za „licemjerje“, jer su se javno obavezali na rezanje plastičnog otpada, a zapravo su tiho podrivali reforme održivog razvoja putem lobističkih grupa i udruženja trgovaca.

Prema istraživanju fondacije Changing Markets, Coca-Cola je i dalje najveći zagađivač plastikom na svetu, sa otiskom plastike od 2,9 miliona tona godišnje.

Procena jedne od svetskih studija je da će se količina plastike koja zagađuje svetska mora udvostručiti do 2040. godine i da će, ukoliko se nešto ozbiljno ne preduzme, više od 1,3 milijarde tona plastičnog otpada biti bačeno na kopno i u vode rekao, jezera i mora / okeana.

„Zagađivači, najveće svetske korporacije tvrde da rade naporno na rešavanju zagađivanja plastikom, ali umesto toga oni nastavljaju da i dalje koriste štetnu plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu. Moramo zaustaviti proizvodnju plastike, ukinuti jednokratnu upotrebu i primeniti robusne, standardizovane sisteme za ponovnu upotrebu. Coca-Cola, PepsiCo i Nestle trebalo bi da prednjače u pronalaženju stvarnih rešenja“, rekla je Emma Priestland, koordinatorka globalnih kampanja Break Free-a.

Iz Coca-Cole poručuju da kompanija „napreduje“ u „kritičnom pitanju“ plastičnog otpada.

„Globalno se obavezujemo da ćemo svaku bocu vratiti do 2030. godine, tako da nijedna od njih ne završi na kopnu ili u okeanima. Plastika se može reciklirati u nove boce“, rekao je portparol ove kompanije tvrdeći da su „boce od 100 odsto reciklirane plastike sada dostupne na 18 tržišta širom sveta i to neprestano raste.“

Predstavnik kompanije PepsiCo je rekao da ambalaži „nije mesto u životnoj sredini“ i da im je cilj da smanje upotrebu nereciklirane plastike za 35 procenata u narednih pet godina.

„Imamo višestrani pristup za pokretanje trenutnog i dugoročnog napretka – smanjenje plastike koju koristimo, povećanje stope recikliranja i izgradnja ekonomije za reciklirani materijal“, rekao je portparol.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.