Crna Gora će prodavati sirovu naftu – neće graditi rafineriju

Crna Gora će prodavati sirovu naftu – neće graditi rafineriju

Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija očekuje isplativu bušotinu kod Ulcinja. U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju životne sredine.

Istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da će se naći veliko nalazište nafte. Na teritoriji Crne Gore je još nekoliko potencijalnih nalazišta, kazao je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović i dodao da je trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara. Izgleda da će Crna Gora prodavati sirovu naftu a ne graditi rafineriju.

„Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa. Kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/Novatek bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vreme informisana”, kazao je Perunović.

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta. To podrazumeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

Neće se graditi rafinerija u Crnoj Gori

„U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori. To ide u prilog očuvanju životne sredine. Plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova”, istakao je Perunović.

Naglašava, svakako, da je energetika oblast od koje Crna Gora, odnosno njeni građani i privreda mogu da žive.

„Ako se sredstva pravilno investiraju u dobre energetske projekte, crnogorska ekonomija za relativno kratak period može da doživi pravi bum”, smatra Perunović.

Otvaranje rudnika Brskovo

Takođe, najavljuje da se projekat rudnika Brskova razvija planiranom dinamikom i da ga posmatraju kao jedan od osnovnih razvojnih projekata.

„Moći ćemo da zaposlimo od 500 do 700 radnika sa tog dela Crne Gore. Računamo na godišnji prihod od 2,5 do tri miliona evra za opštinu Mojkovac. A 10 miliona prihoda za državu. Projekat je razvijen po najstrožijim ekološkim standardima. Svakako da predstavlja veliku šansu za razvoj ne samo Mojkovca već i čitavog severnog dela Crne Gore”, kazao je Perunović.

Energetika – lokomotiva razvoja

Navodi još neke, od brojnih energetskih projekata, za koje misli da će biti lokomtiva ekonomskog razvoja Crne Gore.

„To su, prije svih, projekti vjetroelektrana Gvozd/Krnovo2 – 54 MW, Solar 3000+ i 500+ projekat instaliranja solarnih panela na krovovima kuća i javnih zgrada, solarna elektrana Velje Brdo – dvofazno 50+150 MW. Planiramo povećanje iskorišćenosti voda Nikšićkog polja, sa značajnim povećanjem proizvodnje HE Perućica i pokretanje pitanja korišćenja vode Bilećkog jezera”, kazao je Perunović dodajući da su ovo samo neki od brojnih projekata, za koje je mišljenja da se jako brzo mogu implementirati.

Izvor: Pobjeda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti