Crna Gora: Dan-unapred tržište je šansa i za manje proizvođače struje

Dan unapred tržište je funkcionalna berza koja doprinosi tome da proces postane transparentniji i konkurentniji, ali i pruža mogućnost lokalnim igračima da se uključe na tržište. Zaključno sa 17. majem, promet na berzi se kretao nešto preko 21 hiljade megavata (MW), što je više od dva miliona evra, poručuju iz resornog ministarstva Crne Gore.

Dan-unaprijed tržište na Berzi električne energije (BELEN), koje je statovalo prošlog meseca, doprinelo je većoj transparentnosti i konkurentnosti, dok je manjim, lokalnim igračima, omogućeno da se uključe i ponude svoj proizvod, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Državni sekretar u Ministarstvu Admir Šahmanović je, komentarišući značaj pokretanja Dan-unapred tržišta električne energije, koje je startovalo 26. aprila, rekao je da su u tom resoru Vlade od prvog dana stavili veliki fokus na stvaranje povoljnog biznis ambijenta za privlačenje investicija u sektor energetike, sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije.

Signal lokalnim investitorima

„Ova aktivnost će uveliko unaprediti energetsko tržište i poslati jasan signal lokalnim i investitorima iz regiona i inostranstva da Crna Gora prati evropske trendove i da je sigurna destinacija za ulaganje“, rekao je Šahmanović.

Govoreći o Dan-unapred tržištu, dodao da su kolege iz BELEN-a uložile velike napore i uspele da naprave funkcionalnu berzu, zbog čega je proces postao transparentniji i konkurentan, dok je, sa druge strane, lokalnim igračima omogućeno da se uključe na tržište.

„Omogućili smo mnogo povoljniji aranžman za lokalne trgovce, u smislu manjeg koštanja u odnosu na naknade koje se izdvajaju za trgovinu. Na taj način smo zaokružili jednu lepu priču i stvorili dobre preduslove za integraciju na evropsko tržište”, objasnio je Šahmanović.

Likvidno tržište

Kako je naveo, zaključno sa 17. majem, promet na berzi se kretao nešto više od 21 hiljade megavata (MW), što je preko dva miliona evra.

„Sasvim smo zadovoljni time i to pokazuje likvidnost ovog tržišta”, rekao je Šahmanović.

Prema njegovim rečima, berza funkcioniše po principu Dan-unapred, što znači da se na krivoj ponude i potražnje svakog sata bira najmanja ponuđena cena, koja onda slovi za marginalnu cenu u tom satu i po toj ceni se trguje energija za sutrašnji dan.

„Iz Crne Gore i inostranstva ima 15 trgovaca, a njihov spisak se može naći na sajtu BELEN-a”, dodao je Šahmanović.

Tržište i za zelenu energiju

Državni sekretar je posebno istakao značaj Dan-unapred tržišta za obnovljive izvore energije u Crnoj Gori, jer se i manjim igračima omogućava da uđu na tržište i ponude svoj proizvod na berzi.

„To im uveliko pojednostavljuje proceduru i pruža mogućnost da sami pristupe trgovini. S druge strane, u poslednje dve sedmice, posmatrajući kretanje cena na tržištu električne energije, vidimo da su one značajno veće u odnosu cene koje male hidroelektrane dobijaju kroz njihove podsticajne šeme. Zato verujem da će u neko dogledno vreme upravo ova činjenica motivisati male proizvođače da izađu iz šeme podsticajnih mera”, poručio je Šahmanović.

Povezivanje tržišta

Govoreći o značaju Dan-unapred tržišta za proces evropskih integracija Crne Gore, Šahmanović je saopštio da je u kontekstu Poglavlja 15, krajnji cilj države integracija u evropsko tržište, gde svi učesnici imaju ista prava.

To je, kako objašnjava, jedan jako složen postupak, koji se sastoji od tri koraka.

„Prvi korak je formiranje lokalnog energetskog tržišta, a sledeći je integracija u regonalno tržište – što može biti s jedne strane s Italijom, a s druge strane, sa Srbijom. Treći korak bi bio integracija u evropsko tržište, tako da smo na dobrom putu da ostvarimo i taj cilj“, tvrdi Šahmanović.

Upoređujući Crnu Goru i njeno Dan-unapred tržište sa državama regiona, Šahmanović smatra da država u tom segmentu ne kasni.

Izvor: Pobjeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti