Crna Gora: Energetski paket EU čeka posetu predsednice EK

U okviru energetskog paketa za Zapadni Balkan, Evropska unija će objaviti iznos energetske podrške za Crnu Goru kada predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen uskoro bude posetila tu zemlju. Iz budžetske podrške EU Albanija će dobiti 80 miliona evra, Bosna i Hercegovina 70 miliona, Kosovo 75 miliona evra, Severna Makedonija 80 miliona evra i Srbija 165 miliona evra.

Evropska komisija je spremna da obezbedi energetsku podršku od 500 miliona evra za zemlje na Zapadnom Balkanu, koja će biti usvojena u decembru i biti dostupna odmah u januaru.

Evropska unija (EU) će objaviti paket energetske podrške za Crnu Goru kada predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen bude uskoro posetila zemlju, potvrdila je portparolka EK, Ana Pisonero.

„U slučaju Crne Gore, nažalost, predsednica fon der Lajen nije bila u mogućnosti da otputuje u Crnu Goru zbog lošeg vremena, ali se nadamo da ćemo uskoro ponovo zakazati posetu i najaviti bilateralnu podršku”, navela je Pisonero.

Energetska pomoć za zemlje regiona će, prema rečima Pisonero, podržati domaćinstva i mala i srednja preduzeća u tome da ublaže rast i uticaj cena energije.

Bez političkih uslovljavanja

Paket energetske podrške za ceo Zapadni Balkan baviće se trenutnim, kratkoročnim i srednjoročnim potrebama sa kojima se region suočava.

Više nezvaničnih izvora iz Evropske komisije potvrdilo je da za ovaj specifičan energetski paket, nema političkih uslovljavanja, jer bi paket već u toku ove zime trebalo da pomaže direktno građanima.

Raspoređivanje finansijskih sredstva

Tokom svoje turneje po Zapadnom Balkanu, predsednica EK Ursula fon der Lajen obećala je neposrednu pomoć za svaku zemlju regiona.

Tako će Albanija dobiti 80 miliona evra, Bosna i Hercegovina 70 miliona, Kosovo 75 miliona evra, Severna Makedonija 80 miliona evra i Srbija 165 miliona evra.

Tačna suma koju će Crna Gora dobiti u okviru paketa biće saopštena prilikom naredne posete predsednice EK.

Kriterijumi za visinu pomoći

Kako je objasnila Ana Pisonero, bilateralne alokacije paketa energetske podrške određene su, između ostalog, na osnovu godišnjih prosečnih programa pomoći zemljama u regionu, koji su u velikoj meri povezani sa brojem stanovništva.

„U tom smislu, bilateralna izdvajanja su prilagođena tako da odražavaju adresirane ciljne grupe u paketu, preduzeća i domaćinstva, kao i potrebe partnera“, rekla je Pisonero.

U kratkoročnom i srednjem roku, Komisija će obezbediti dodatnih 500 miliona evra investicija za unapređenje energetske diversifikacije, proizvodnju obnovljive energije i interkonekciju gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Izvor: RSE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti