Crna Gora: Izostanak ukrajinske struje bez većeg uticaja na cenu

S obzirom da je tokom ove godine prema Evropi iz Ukrajine plasirano 250 do 300 MW/h, što predstavlja jedan promil potrošnje Evrope, smatramo da prekidanje te isporuke neće bitno uticati na cene struje na berzama, koje su nama dostupne, poručili su iz EPCG.

Obustava isporuke električne energije Evropi iz Ukrajine neće poremetiti niti uticati na crnogorski elektroenergetski sektor, istakli su iz Elektroprivrede (EPCG). Kako su naveli, Crna Gora nije kupovala energiju iz Ukrajine u prethodnom periodu.

„S obzirom da je ove godine prema Evropi iz Ukrajine plasirano 250 do 300 MW/h, što predstavlja jedan promil potrošnje Evrope, smatramo da prekidanje te isporuke neće bitno uticati na cene struje na berzama, koje su nama dostupne”, rekli su iz EPCG.

Bez poskupljenja do kraja godine

Uprkos energetskoj krizi koja vlada u Evropi, a i izuzetno nepovoljnim energetskim uslovima koji su u prethodnom periodu zahvatili i Crnu Goru, iz Elektroprivrede su isticali da do kraja godine neće biti promene cene struje, kao ni restrikcija.

Ukrajina je pre nekoliko dana obustavila izvoz električne energije u Evropu, uprkos tome što je u julu potpisala sporazum sa Evropskom unijom (EU) o izvozu struje kako bi se stabilizovalo evropsko tržište, a tadašnje procene su ukazivale na to da bi izvoz do kraja ove godine mogao da bude težak 1,5 milijardi evra.

Energetski sektor Ukrajine

Ova istočnoevropska država ima izuzetno jak energetski sektor koji čine četiri nuklearne elektrane, 11 hidroelektrana, 18 termoelektrana, 11 solarnih i devet vetroelektrana. Procenjuje se da je usled borbenih dejstava oštećeno oko 15 odsto kapaciteta, ali ukoliko se nastave napadi na energetske objekte, moglo bi da dođe do potpunog sloma energetskog sistema Ukrajine.

Evropska energetska mreža (ENTSO), 30. jula je dozvolila povećanje izvoza ukrajinske električne energije u Evropu, u količini do 250 MW/h.

U martu 2022. ukrajinska električna mreža je priključena na evropsku mrežu. Izvoz ukrajinske struje u EU preko Rumunije počeo je sa količinom od 100 MW/h.

Povećanje izvoznog kapaciteta

Izveštaji tehničkih stručnjaka ENTSO potvrdili su da je izvoz ukrajinske električne energije u elektroenergetsku mrežu, sinhronizovanu sa kontinentalnom Evropom, stabilan i da nema negativnog uticaja na sistem. Kao rezultat toga, ENTSO je dozvolio povećanje izvoza iz Ukrajine.

Planirano je povećanje ukupnog izvoznog kapaciteta na oko šest GW/h, zbog potencijala obnovljivih izvora energije i nuklearne energije, mada su sada ti kapaciteti upitni.

Konkurentna cena ukrajinske struje omogućava joj da u potpunosti realizuje berzama. Prosečna dnevna cena pristupa međudržavnim elektroenergetskim mrežama na prelazima sa Rumunijom i Slovačkom za 24 dana bila je oko 80 evra za MW, što je bilo niže za oko četiri do šest puta od ostalih evropskih država.

Cene električne energije dostizale su istorijske maksimume na berzama ove godine zbog rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji koja je bila najveći snabdevač Evrope energentima.

Nove cene u decembru

Vlada Crne Gore je sredinom prošlog meseca, po uzoru na druge evropske države, usvojila smernice za uštedu energije za domaćinstva i privredu, dok do 1. decembra Regulatorna agencija za energetiku treba da odredi cene struje od 1. januara za mrežne usluge – distribuciju i prenos. Rast cena struje od 1. januara je, prema raspoloživim informacijama, neminovnost, ali je pitanje u kom procentu će cene porasti.

Regulator određuje regulatorno dozvoljeni prihod za CEDIS, CGES i COTEE, a mrežne usluge čine oko 50 odsto ukupnih troškova na računima za struju.

Drugi deo računa čine usluge EPCG. Energetska kompanija će do 15. decembra odlučiti hoće li i za koliko dizati cene svojih usluga.

Bez procena o rastu cena

Nedavno su Vijesti, pozivajući se na izvore iz EPCG, navele da će cene porasti 10 do 20 odsto, međutim, u Agenciji za energetiku još nemaju proračune u vezi sa povećanjem cene struje. Prvo je potrebno da održe javnu raspravu u vezi sa zahtevima regulatora, a nakon toga da odrede regulatorno dozvoljeni prihod i na kraju, da obračunaju cene struje od 1. januara. To treba da urade do 1. decembra, dok EPCG ima nakon toga 15 dana da odluči o cenovnoj politici za narednu godinu.

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti