Crna Gora: (Ne)sporni obavezni ispiti za točioce na pumpama

Zakon o prevozu opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju ne treba i ne može da se odnosi na prodavce - točioce goriva na benzinskim stanicama, jer nisu učesnici u prevozu, niti prijemu opasne materije, poručilo je Udruženje naftnih kompanija Crne Gore, reagujući na stav MUP-a da je obuka i polaganje ispita o osposobljenosti za utovar i istovar opasnih materija obavezna i za zaposlene na benzinskim stanicama.

Obaveza prodavaca na benzinskim stanicama u Crnoj Gori da pohađaju obuke i polažu ispit da bi dobili uverenje o osposobljenosti za utovar i istovar opasnih materija, ovih dana je u žiži pažnje crnogorske javnosti. U tekstu „Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji“, koji su objavile Vijesti, navodi se da MUP godinama zahteva od radnika na benzinskim pumpama da idu na obuke i polažu ispit, dok su iz Ministarstva prosvete naveli da ne postoji licencirani organizator tog programa. MUP se poziva na zakon koji se odnosi na utovar i istovar opasnih materija i ne pominje točioce goriva. Za tri godine ispit je položilo 800 radnika.

Kako su navele Vijesti, taksa za polaganje ovog ispita iznosi 30 evra, a prema rešenju MUP-a iz 2016. godine taj novac između sebe dele predsednik, sekretar i dva člana ispitne komisije. Predsednik i sekretar dobijaju po 30 odsto, a članovi komisije po 20 odsto od uplaćenog novca.

Suprotstavljena mišljenja

U prošloj godini, prema podacima MUP-a u koje su Vijesti imale uvid, ovaj ispit je položio 231 radnik, u 2021. njih 270, a u 2020. je izdato 298 ovih uverenja. Samo od onih koji su položili ovaj ispit, četvoročlana komisija je dobila 24 hiljade evra. Uverenje o položenom ispitu važi pet godina, pa radnici moraju ponovo da ga polažu.

Iz Udruženja naftnih kompanija, koji se, kako je navedeno u tekstu, već mesecima prepisuju sa više državnih institucija o ovom problemu, traže da se ova praksa prekine, jer se zakon odnosi na utovar, prevoz i istovar opasnih materija, a ne na točioce goriva, da takva obaveze ne postoji nigde u Evropskoj uniji, da predstavlja bespotreban trošak i biznis barijeru… Iz ovog poslovnog udruženja su najavili da pripremaju dokumentaciju za podnošenje krivičnih prijava.

MUP: Obavezna obuka

Na ovaj tekst reagovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore koje je navelo, kako su objavile Vijesti, da se na osnovu pomenutog teksta stiče utisak kako se prodavcima nameće obuka koja im nije potrebna.

„Zato je je bitno istaći da se obuka odnosi na lica koja su, između ostalog, zaposlena i kod primaoca opasne materije, odnosno tereta. S obzirom na činjenicu da su benzinske stanice primaoci opasne materije i da se svakodnevno na njima vrši istakanje opasnih materija kl. 2 (gasovi) i kl. 3 (zapaljive tečnosti), u velikim količinama i to iz više navrata u toku jednog dana, obuka zaposlenih mora biti imperativ. U prilog ovome ide i potvrda prepoznata tačkom 1.10.1 do 1.10.3 Evropskog standarda koji kaže da: “u zavisnosti od svojih radnih zadataka i odgovornosti zaposleni moraju biti na odgovarajući način obučeni prema zahtevima zakonskih propisa koji regulišu transport opasnih materija”.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore je, reagujući na stav MUP-a, najnovijim saopštenjem ponovo ukazalo na to da ovo ministarstvo, to jest Direktorat za zaštitu i spasavanje, kroz reakciju na tekst objavljen u dnevnim novinama Vijesti, pod nazivom „Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji“, pokušava da opravda svoje postupke i sporna tumačenja članova zakona zameni novim tezama, prenose Vijesti.

„U odgovoru se sada izbegava zvanično tumačenje MUP-a, broj 30-112/22-32877/2 od 31. 10. 2022. godine, u kome su odgovorili da crpe tumačenje o obaveznom polaganju za prodavce – točioce goriva po osnovu člana 32 i člana 5, tačka 14 Zakona o prevozu opasnih materija. Jasno je da se decenijama nezakonito postupalo po tom tumačenju i imperativno nametalo da zaposleni prodavci – točioci goriva moraju da polažu stručni ispit koji se odnosi na utovar i istovar u prevozu opasnih materija. Po tom principu su postupali i inspektori REGAGEN-a, a sve je to išlo na štetu privrednika i radnika, što je stvaralo i dalje stvara veliku poslovnu barijeru, pogotovo prilikom zapošljavanja nove radne snage i organizacije posla”, navelo je Udruženje naftnih kompanija Crne Gore.

Zamena teza

Kako su poručili, privrednici su i ranije ukazivali na sastancima i u obraćanjima MUP-u i REGAGEN-u, na to da se Zakon o prevozu opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju ne treba i ne može odnositi na prodavce – točioce goriva na benzinskim stanicama, jer nisu učesnici u prevozu niti prijemu opasne materije.

Prema stavu Udruženja, novom zamenom teza koju sada MUP pokušava da predstavi javnosti i opravda svoje postupke i greške kroz imperativnu normu da se obuka mora obavljati, pozivajući se sada u odgovoru na opšte odredbe bezbednosti ADR međunarodnog sporazuma, to jest tačke od 1.10.1 do 1.10.3 sami sebe negiraju jer kažu:

„U zavisnosti od svojih radnih zadataka i odgovornosti, zaposleni moraju da budu obučeni na odgovarajući način  prema zahtevima zakonskih propisa koji regulišu transport opasnih materija“. Transport opasne materije ne regulišu prodavci – točioci goriva i ne bave se poslovima utovara i istovara opasne materije, već gorivo sipaju u rezervoare vozila koja ih koriste kao pogonsko gorivo. Gorivo benzinskim stanicama isporučuje licencirani ADR vozač, u skladu sa svim bezbednosnim procedurama, a Savetnici za bezbednost u prevozu opasnih materija, koje inače nalaže ovaj predmetni Zakon, angažovani su od strane privrednika u meri u kojoj to Zakon nalaže”, objašnjavaju iz Udruženja.

Obrazloženje na 25 strana

Kako dodaju, proces prilikom prijema goriva i TNG flaša za domaćinstva pokriva dodatno jedna osoba nadležna za rad benzinske stanice, tako da je neosnovano tumačenje nadležnih u MUP-u, u kome traže da svaki točilac u maloprodaji mora da polaže ovaj sporni stručni ispit.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore je dostavilo ovom direktoratu i medijima obrazloženje na 25 strana u kome činjenično ukazuje na to da je u pitanju pogrešna primena zakona na terenu i u praksi. „Apelujemo na rukovodioce ovog organa da preduzmu hitne radnje u korekciji pogrešnih tumačenja, te da do daljeg obustave ovu pogrešnu praksu. A, ako smatraju da adekvatna obuka treba da postoji, neka se zapitaju zašto do danas imamo na snazi pravilnike iz davne 1971. godine i zašto nije imperativ ovom organu da se u što većoj meri fokusiramo na evropsku praksu, zakone i pravilnike koji se primenjuju u savremenim zemljama. Jasno je da se Zakon o prevozu opasnih materija završava prestankom transporta i prijemom opasne materije, kada počinju da važe drugi zakoni, tako da ne možemo ići dalje u pogrešnom smeru”, navodi se u saopštenju.

Nije preporučljivo da skrećemo sa kursa reformi i EU integracija zbog interesa pojedinaca ili nepostojanja odgovornosti ili snage da se greška prizna, pa da zbog toga celom sektoru imperativno MUP nemeće polaganja koja predmetni zakon na koji se pozivaju ne prepoznaje, poručili su iz Udruženje naftnih kompanija Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti