Crna Gora: Novi tržišni poremećaji pokrenuli bi smanjenje akcize na gorivo

Nakon detaljne analize uticaja promena akciza na gorivo, na prihode budžeta, kao i zbog trenutne stabilizacije cena naftnih derivata na svetskom tržištu, Ministarstvo finansija Crne Gore se opredelilo za postepeno umanjenje akciza do nivoa od 25 odsto. Ukoliko se nastave poremećaji na tržištu, ministarstvo će predložiti zakonom propisanu mogućnost umanjenja akciza do 50 odsto.

Ukoliko se nastave poremećaji na tržištu koji bi doveli do značajnog povećanja cene naftnih derivata, Ministarstvo finansija će predložiti zakonom propisanu mogućnost umanjenja do 50 odsto. Dakle, Vlada nastavlja sa pružanjem mera podrške građanima i privredi, kroz umanjenje akciza. U skladu s tim ne možemo da govorimo povećanju, već, naprotiv, o produženju roka važenja umanjenja akcize, koje će nakon 6. decembra iznositi 25 odsto.

To znači da će se gorivo plaćati 11 centi manje nego što bi to slučaj da nema umanjenja, naveli su iz Ministarstva finansija.

Uticaj na cenu

Akcize su trenutno umanjene za 40 odsto, a Vlada od naredne sedmice planira da ih umanji do nivoa od 25 odsto, odnosno da ih poveća za 15 odsto ili osam centi za dizel, a 10 za benzin.

To će neutralisati smanjenje cena goriva, koje bi po sadašnjim parametrima trebalo da bude jeftinije za 11 centi. Zbog povećanja akcize za 15 odsto, dizel neće biti jeftiniji 11 centi, već tri, a benzin neće pasti za 11 centi, već za cent.

Propisane visine akciza

Odredbama člana 2a Odluke o izmeni i dopunama Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja je propisana visina akcize na promet – bezolovnog benzina, od 8. novembra do 5. decembra 2022. godine iznosi 329,4 evra na 1000 litara i od 6. decembra 2022. godine, do 3. januara 2023. godine, iznosiće 411,75 evra na 1000 litara.

Za gasna ulja akciza je od 8. novembra do 5. decembra 2022. godine 264 evra na 1000 litara, dok će od 6. decembra 2022. godine, do 3. januara 2023. godine, iznositi 330 evra na 1000 litara.

Zakonski okviri

„Izmena odluke Vlade koja je trenutno na snazi, zavisiće od kretanja cena naftnih derivata na svetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremećaja na tržištu i eventualnog povećanja cena naftnih derivata, kao i utucaju tih promena na budžet države. Ukoliko dođe do novih poremećaja na tržištu naftnih derivata MF će predložiti zakonom propisanu mogućnost dodatnog umanjenja ove akcize – poručili su iz ministarstva.

Kako su podsetili, kroz izmene Zakona o akcizama u maju ove godine omogućeno je smanjenje akcize do 50 odsto, na osnovu čega je doneta odluka o umanjenju akciza.

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti