Crna Gora povećava investicije u obnovljive izvore energije

Vlada Crne Gore, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), pokreće program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije i uvodi tržišni mehanizam podrške za obnovljivu električnu energiju. Novi zakon u toj oblasti pomoći će ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Crna Gora planira da aukcijama za obnovljive izvore energije, koje će privući privatne investicije u ovaj sektor, poveća učešće obnovljivih izvora u svom energetskom miksu. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržaće Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija. Ova tehnička podrška finansirana je bespovratnim sredstvima EBRD-a, Saveznog ministarstva finansija Austrije putem „Partnerstva sa visokim uticajem na klimatske akcije“ (HIPCA) i Italije, putem „Centralnoevropske inicijative“ (CEI).

Cilj programa je da se Crnoj Gori pomogne u povećanju korišćenja čiste energije i izgradnji održivog i diversifikovanog energetskog sektora, stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja za privatne investicije. Crna Gora, koja ima snažan potencijal energije vetra i sunca, moći će tako da koristi ove resurse po konkurentnim cenama.

Novi Zakon o OIE

Program će prvo podržati vlasti u razvoju sveobuhvatnog pravnog okvira, u vidu novog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će postaviti temelje za ubrzanje rasta učešća obnovljivih izvora energije. Nakon toga, radiće se na pripremi i sprovođenju konkurentnih javnih nabavki za dodelu tržišne podrške za proizvođače obnovljive električne energije.

„Veliko nam je zadovoljstvo što podržavamo Crnu Goru da uvede najbolje međunarodne standarde koji će pomoći da se povećaju investicije u obnovljivu energiju. Reformom energetskog sektora, Crna Gora će moći da na dobar način iskoristi svoje bogate izvore obnovljive energije, uz pozitivan doprinos  životnoj sredini i privredi”, izjavio je Remon Zakaria, direktor EBRD-a u Crnoj Gori.

Čista energija – prioritet

„S obzirom da naša država raspolaže značajnim potencijalima obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, potencijal vetra, solarna energija i biomasa, naš prioritet je bio i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije. Mi želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše šanse i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti”, istakao je potpredsednik Vlade i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović, izražavajući zahvalnost za finansijsku i tehničku podršku evropskih partnera, uz uverenje da će buduća saradnja na ovom projektu biti uspešna i da će doprineti ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Crna Gora će i dalje, kako je rekao ministar, u skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, nastaviti aktivnosti na obezbeđivanju sigurnog snabdevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve.

Konkurentni procesi

Većina električne energije u Crnoj Gori proizvodi se u termoelektrani Pljevlja i hidroelektranama Perućica i Piva. Konkurentni procesi nabavke za obnovljive izvore energije će omogućiti Crnoj Gori da poveća svoj udeo u solarnim projektima i projektima vetra i smanji zavisnost od uglja.

Pored koristi za životnu sredinu, povećanje investicija u obnovljive izvore energije moglo bi potencijalno pomoći državi da diverzifikuje svoju ekonomiju, koja se trenutno u velikoj meri oslanja na turizam. Postojeći podvodni kabl za struju koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, kao i druge interkonekcije sa susednim zemljama, mogli bi pomoći da se zemlja pozicionira kao izvoznik čiste energije.

EBRD podržava Crnu Goru u razvoju održivog i diversifikovanog energetskog sektora kroz politički dijalog, tehničku pomoć i ulaganja. EBRD je do danas uložila više od 700 miliona evra u Crnoj Gori.

Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.