Crna Gora: Proizvođači zelene struje nezadovoljni otkupnim cenama

Vlasnici vetro, solarnih i malih elektrana, nezadovoljni cenom otkupa električne energije, poručuju da će, ukoliko ne bude obostrano prihvatljivog dogovora sa Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE) i Elektroprivredom, struju prodavati na berzi. Od ukupne proizvodnje struje u Crnoj Gori, 13,3 odsto otpada na vetroelektrane, solarne elektrane i male hidroelektrane.

Zbog enormnog rasta cena struje na svetskim tržištima, pojedini crnogorski povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) – vlasnici malih hidroelektrana (mHE), vetroelektrana (VE) i solarnih elektrana (SE) najverovatnije će izaći iz sistema podsticaja i električnu energiju će prodavati na međunarodnom tržištu. Do toga će doći ukoliko se ne poveća otkupna cena, izjavio je vlasnik kompanije Igma Energy iz Andrijevice, Igor Mašović.

Mašović je vlasnik dve i suvlasnik osam mHE u Crnoj Gori. U sistemu podsticaja nalazi se 39 izvora električne energije i to dve vetroelektrane – Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih, ukupne instalirane snage 167 megavata. To je, primera radi, više od polovine HE Perućica, čija instalirana snaga iznosi 307 megavata.

Pronalaženje rešenja

„Pokušaćemo da dođemo do dogovora sa Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE) i sa Elektroprivredom (EPCG). Ako oni ne budu imali razumevanja i ako ne nađemo prihvatljiv dogovor za obe strane, šta nam preostaje osim da izađemo iz sistema podsticaja i da električnu energiju prodajemo na tržištu“, rekao je Mašović.

Taj dogovor bi, kako dodaje, podrazumevao veću otkupnu cenu električne energije.

„Sadašnja otkupna cena je značajno niža od tržišne i smatramo da ima dosta prostora da se poveća. To znači da bi, svakako, bila znatno manja nego što je cena po kojoj EPCG kupuje na tržištu”, rekao je Mašović.

U Crnoj Gori od ukupne proizvodnje struje, 13,3 odsto otpada na vetroelektrane, solarne elektrane i male hidroelektrane.

Izlazak iz sistema podsticaja države

Sagovornik smatra da će sve kompanije koje su vlasnici VE, mHE i SE izaći iz sistema podsticaja na tržište, ukoliko ne dođe do dogovora i povećanja otkupne cene, imajući u vidu da će se cene električne energije teško vratiti na nivo od pre nekoliko godina.

„Mislim da ćemo svi izaći na tržište, jer nema razloga da nas prozivaju da poslujemo na račun države, a, zapravo, prodajemo struju nekoliko puta jeftinije od tržišne cene”, izjavio je Mašović.

Istakao je da se ove godine električna energija na tržištima prodavala i po desetak puta većoj ceni nego što je važeća otkupna cena za, takozvane, povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora električne energije u Crnoj Gori.

Cene u nadležnosti Vlade

Iz COTEE-a je rečeno da je ove godine, zaključno sa oktobrom, COTEE od povlašćenih proizvođača (vlasnika mHE, VE i SE) otkupio električnu energiju u proseku po ceni od 97,25 evra po megavatsatu, a EPCG, kao jedini snabdevač od COTEE-a, po ceni od 85 evra – u skladu sa uredbom o naknadi za podsticaj proizvodnje električne energije iz OIE i rešenjem Ministarstva kapitalnih investicija.

„Otkupne cene električne energije za povlašćene proizvođače utvrđene su propisima Vlade za podsticajni period koji traje 12 godina. Cene na međunarodnom tržištu se formiraju zavisno od brojnih faktora koji utiču na ponudu i potražnju za električnom energijom, poručili su iz COTEE-a.

Bez zvaničnih razgovora

Mašović navodi da vlasnici mHE, VE i SE do sada nisu dobili zvaničan poziv za razgovore i dogovor od Vlade, COTEE-a i EPCG o eventualnom povećanju otkupne cene struje.

„Zvanične razgovore i kontakte nismo imali. Imali smo nezvanični kontakt sa COTEE-om i oni pokušavaju da nađu neki model da bi nas zadržali na našem tržištu, a EPCG nije bila zainteresovana, dok nas iz Vlade nije niko kontaktirao”, saopštio je Mašović i dodao da je Elektroprivreda BiH odlučila da malim proizvođačima struju za narednu godinu plaća 180 evra po megavatsatu.

„To je duplo više u odnosu na podsticajnu otkupnu cenu struje u Crnoj Gori, dok na berzi ta struja može da se proda i po mnogo skuplje”, naglasio je Mašović.

Iz COTEE-a je rečeno da su, zaključno sa oktobrom, povlašćenim proizvođačima megavatsat plaćali 97,25 evra, a EPCG od njih kupovala za 85 evra; BiH megavatsat iz OIE plaća 180 evra.

Ostvarene uštede

Ukazao je i na to da su prošle i ove godine napravljene značajne uštede zbog proizvodnje struje u obnovljim izvorima, jer bi, inače ta struja na berzi morala da se kupuje po višestruko višim cenama. Prema rečima Mašovića, EPCG je u prvih devet meseci imala prihode blizu 100 miliona evra na račun električne energije proizvedene u obnovljim izvorima, odnosno u mHE, VE i SE.

Predsednik borda EPCG Milutin Đukanović je lani, nakon preuzimanja te funkcije, saopštio da će predložiti da se preispita politika subvencija za struju iz obnovljivih izvora i  da će zahtevati da se u rešavanje tog problema uključe i Vlada i Skupština. I pojedine NVO tražile su preispitivanje politike subvencija za električnu energiju.

Izlazak na tržište regulisan ugovorima 

Iz COTEE su rekli da su povlašćeni proizvođači prošle godine proizveli 485,96 miliona kilovat sati, što je 13,3 odsto ukupne proizvodnje u Crnoj Gori. Pojasnili su da, u skladu s ugovorom o otkupu struje, zaključenim sa svakim povlašćenim proizvođačem, oni imaju mogućnost da plasiraju svoju energiju na tržištu, ali i da se vrate u sistem podsticaja, pri čemu na tržištu moraju biti najmanje 12 meseci.

„Imajući to u vidu, kao i to da je COTEE 100 odsto regulisani energetski subjekt, želimo da napomenemo da kao operator tržišta kome su Zakonom o energetici jasno definisana prava, obaveze i odgovornosti, a čiji je prevashodni zadatak da organizuje i upravlja tržištem električne energije – ne može uticati na cenovnu politiku prema povlašćenim proizvođačima, pa prema tome, ni na mogućnost da ih zadržimo u sistemu podsticaja“, objasnili su iz COTEE-a.

Nacionalni cilj 

Takođe, iz COTEE su podsetili da je Crna Gora, kao i ostale članice Energetske zajednice, odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice preuzela obavezu implementacije Direktive 2009/28/EC o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Tom odlukom za Crnu Goru, nacionalni cilj je utvrđen kao procenat od 33 odsto udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2020. godini.

Zakonom o energetici definisana je obaveza COTEE-a da zaključuje ugovore o otkupu električne energije sa povlašćenim proizvođačima, koji imaju pravo na podsticajnu cenu, kao i da zaključuje ugovore sa snabdevačima i kupcima samosnabdevačima o kupoprodaji obaveznog proporcionalnog udela električne energije, proizvedene u objektima povlašćenih proizvođača.

Izvor: Pobjeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti