nova uredba o kupcu-proizvođaču električne energije

Crna Gora: Projekat Solari 5000+ za više zelene struje

Elektroprivreda (EPCG) raspisala je javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70 MW), čija vrednost iznosi 70 miliona evra. Korisniku projekta se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mesečnim iznosima u visini svog prosečnog mesečnog računa za električnu energiju. Maksimalni period otplate investicije je 10 godina.

Kao društveno odgovorni subjekat, svesna trendova na polju razvoja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i očuvanja životne sredine, Kompanija pristupa realizaciji Projekta Solari 5000+ (70MW) za fizička i pravna lica. Osim individualnih objekata, ovim projektom se planira ugradnja sistema u stambenim zgradama do četiri sprata, pri čemu će priključenje sistema biti izvedeno u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtevima budućih korisnika, saopšteno je iz EPCG, povodom raspisivanja Javnog poziva za učešće u projektu Solari 5000+ (70 MW), vrednog 70 miliona evra.

Očekivani pozitivni efekti projekta su višestruki, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije, poručuju iz Kompanije.

Otplata u ratama

Korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mesečnim iznosima u visini svog prosečnog mesečnog računa za električnu energiju. Maksimalni period otplate investicije je 10 godina.

Korisnici koji poseduju obračunsko brojilo sa merenjem snage (tzv. maksigraf) i žele instalaciju fotonaponskog sistema, pored mesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mesečnog izmirivanja stavke „Angažovanje mrežnog kapaciteta“, što će u konačnom mesečnom iznosu biti u nivou prosečnog mesečnog računa za električnu energiju.

Popust od 20%

EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbediti popust u iznosu od 20% od ugovorene vrednosti investicije.

Instaliranjem fotonaponskog sistema, krajnji korisnik postaje tzv. kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak, odnosno manjak električne energije u određenom momentu, predaje/preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Korisnici otplaćuju sistem u jednakim mesečnim ratama kroz kreditni aranžman koji obezbeđuje EPCG.

Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom, poručuju iz EPCG.

Izvor: EPCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti