Crna Gora reciklira samo 1,8% komunalnog otpada

Strateški ciljevi, usklađeni sa propisima i standardima EU, predviđaju da Crna Gora do 2030. godine reciklira najmanje 50 odsto komunalnog otpada, odnosno 27 puta više nego sada. U ovoj zemlji se na godišnjem nivou ukupno proizvede 1,47 miliona tona raznog otpada, od čega se 304 hiljade tona smatra opasnim.

U Crnoj Gori se reciklira svega 1,8 odsto komunalnog otpada, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat u istraživanju – Stvoreni i obrađeni otpad u Crnoj Gori u 2021. godini. Konkretno, od 297 hiljada tona sakupljenog komunalnog otpada, reciklirano je svega 5,6 hiljada tona.

Prema uporednim podacima, Hrvatska je prošle godine reciklirala 43 odsto komunalnog otpada, iako je planom predviđeno da do 2020. reciklira više od 50 odsto. Isti procenat ima i Slovenija. U Srbiji se reciklira oko četiri odsto komunalnog otpada, a u Bosni i Hercegovini, prema podacima iz 2019. godine, jedan odsto.

Procenat reciklaže bez porasta

Procenat recikliranog komunalnog otpada u Crnoj Gori je isti ili manji nego ranijih godina. Na primer, taj procenat je iznosio 2,38 odsto u 2013. godini kada je pripremana Strategija za upravljanje otpadom u Crnoj Gori do 2030. godine. Komunalnim otpadom se računa otpad koji preuzmu komunalna preduzeća iz domaćinstava, uslužnih delatnosti i drugih.

Prema ovoj Strategiji, usklađenoj sa EU propisima i standardima, Crna Gora bi do 2030. godine trebalo da reciklira najmanje 50 odsto komunalnog otpada, odnosno 27 puta više nego sada. Prema ovim podacima, stanovnik Crne Gore dnevno proizvede 1,4 kilograma otpada.

Kontinuirana i sveobuhvatna analiza sadržaja komunalnog otpada do sada nije rađena u Crnoj Gori, kako je navedeno u ovoj strategiji, ali su rezultati do tada rađenih analiza pokazali da se otpad generisan u Crnoj Gori procentualno može iskazati na sledeći način.

Struktura komunalnog otpada

Prema analizama prosečne sadržine komunalnog otpada, navedenih u ovoj strategiji, procenjeno je da u količinama otpada treba da bude 30 hiljada tona papira, 29 hiljada tona plastike, 20 hiljada tona stakla, 13 hiljada tona PET ambalaže (plastične boce), 12 hiljada tona zelenog otpada, devet hiljada tona kompozitnih ambalaža, šest hiljada tona drveta, četiri hiljade tona obojenih metala, 2,7 hiljada tona teških metala…

Prema cenovniku podgoričke Deponije, kada bi se ove količine zaista sakupile, za papir bi se dobilo 300 hiljada evra, za plastiku oko 900 hiljada evra, 1,9 miliona evra za PET ambalažu, dva miliona evra za obojene metale, pola miliona evra za teške metale… Deponija ne otkupljuje staklo, ali bi ove količine, prema cenama u susednim državama, vredele oko pola miliona evra.

Višestruka vrednost reciklaže

Prema ovim podacima, može se zaključiti da u količini komunalnog otpada koji se godišnje zatrpa ili baci na deponije, ima sekundarnih sirovina vrednih oko sedam miliona evra. Vrednost reciklaže, kako se navodi u Strategiji, jeste i u tome što se smenjuje količina odloženog otpada, odnosno smanjuje se trošak za izgradnju novih sanitarnih kada.

Računajući otpade iz prerađivačke industrije, rudarstva, drugih industrijskih i privrednih grana i javnog sektora, u Crnoj Gori se, prema podacima Monstata, ukupno godišnje proizvede 1,47 miliona tona raznog otpada, od čega se 304 hiljade tona smatra opasnim.

Najviše otpada iz industrije i rudarstva

Najviše otpada dobija se iz industrije i rudarstva 763 hiljade tona, od domaćinstava 230 hiljada tona, od građevinarstva 187 hiljada tona, uslužnih delatnosti 119 hiljada tona… Od ovih količina reciklirano je 112 hiljada tona, ili 7,6 odsto od ukupnih količina svih otpada.

„Prema Zakonu o upravljanju otpadom, definisani su ciljevi – najmanje 50% ukupne količine prikupljenog otpadnog materijala, kao što su staklo, papir, metal i plastika, potrebno je pripremiti za ponovnu upotrebu i reciklažu do 2020. godine. U istom periodu potrebno pripremiti za ponovnu upotrebu najmanje 70% neopasnog građevinskog otpada”, navedeno je u strategiji objavljenoj 2015. godine.

Ciljevi dobri, rezultati loši

Strategijom i drugim pratećim strateškim dokumentima predviđen je niz ciljeva, a glavni se odnose na poboljšanje kvaliteta života i zaštita životne sredine.

Opšti cilj Strategije iz 2015. godine je „uspešan, funkcionalan i održiv sistem upravljanja otpadom u Crnoj Gori”, što se prema rezultatima nije desilo.

Ostali ciljevi strategije, kod kojih takođe nije bilo napretka za proteklih sedam godina, obuhvataju i ubrzan i intenzivan razvoj javne svesti o neophodnosti rešavanja stanja u zemlji, u pogledu upravljanja otpadom, kao i obavezujuće učešće stanovništva, privrede i institucija države u funkcionisanju i poštovanju uspostavljenog sistema upravljanja otpadom.

Cilj je bio i uvođenje principa cirkularne ekonomije u proizvodni i trgovinski sistem u Crnoj Gori, unapređenje ponovne upotrebe materijala i proizvoda, kao i povećanje stepena iskorišćenja biorazgradivog otpada, zatim – priprema sistema upravljanja otpadom za buduće iskorišćenje energije iz otpada…

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti