Cena nafte

Crna Gora: Skladišta nafte koje niko neće

Država Crna Gora je 2016. godine pravosnažno dobila decenijski sudski spor protiv Jugopetrola u vezi sa sa naftnim rezervoarima, ali ni posle sedam godina nije ušla u posed ove imovine. Rezervoare goriva u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, niko ne koristi. Postoje procene da bi po osnovu korišćenja ili izdavanja rezervoara do sada mogao biti ostvaren prihod između tri i 13 miliona evra.

Iako je od 2016. godine pravosnažna presuda u sporu sa Jugopetrolom, kojom je utvrđeno državno vlasništvo nad skladištima nafte u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, država još nije preuzela ovu imovinu, čulo se na konsultativnom saslušanju koje je organizovao skupštinski odbor za ekonomiju u vezi sa poslovanjem kompanije Montenegro bonus. Bivši predsednik borda Montenegro bonusa Miroslav Ivanišević tvrdi da je država na gubitku između tri i 13 miliona evra, što zavisi od toga da li bi iznajmljivala ili koristila te rezervoare.

Dugovi

Sednici odbora prisustvovali su direktor ovog preduzeća Radoš Zečević i ministar finansija Aleksandar Damjanović, zatim, v.d. direktorka za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Sanja Pavićević. Ova kompanija je osnovana 2003. godine, nakon privatizacije Jugopetrola koji je godinu kasnije pokrenuo postupak tvrdeći da su skladišta u ova tri grada bila deo privatizacije. Zečević, koji je na mestu direktora nepune dve godine, rekao je da su problemi u ovoj kompaniji krenuli kada je preuzela upravljanje KAP-om, a veći deo dugova od 11,5 miliona evra odnosi se na struju, 2,3 miliona evra duguju CGES-u, a da je 3,3 miliona KAP-u na osnovu smanjenja stečajne mase.

„Vlada je trebalo kao osnivač i većinski vlasnik EPCG da zatvori ovu konstrukciju od dividende EPCG, ali to do danas nije urađeno“, dodao je Zečević dodajući da Montenegro bonus sa godišnjim obrtom oko deset miliona eura, to ne može da plati.

Neiskorišćen potencijal kompanije

KAP je do sada naplatio 980 hiljada evra, a Zečević navodi da je izvesno da će naplatiti i ostatak, što bi ih moglo odvesti u stečaj. Problematizuje što nije iskorišćen potencijal kompanije, te što nema nijednu benzinsku pumpu. Smatra da se skladište u Lipcima, zbog turizma, ne isplati koristiti, ali ocenjuje da je za adaptaciju rezervoara u Luci Bar dovoljno pola miliona evra. Očekuje da bi, nakon što Vlada usvoji novu procenu imovine, kompanija mogla da se revitalizuje, pa čekaju odluku da li će oni gazdovati tom imovinom.

Zečević tvrdi da postoji veliki broj investitora koji su spremni da ulože u reparaciju rezervoara. Kako je naveo, od Uprave prihoda i carina nisu uspeli da naplate 1,7 miliona evra povraćaja PDV-a, jer su im poručili da ,,imaju pravo na te pare, ali da ih neće gledati“.

„Ja ću odmah preuzeti kao obavezu da od njih dobijem odgovor, ne samo oko ophođenja, nego i izvršenja zakonske obaveze povraćaja”, rekao je Damjanović.

Kritikovao je ranije vlade navodeći da je država imala mehanizme sile da uđe u posed, odnosno da koristi rezervoare, dodajući da će dug EPCG-u vratiti iz dividende dinamikom koju dogovore nakon finansijskog izveštaja za prošlu godinu. Kako je ocenio, reč je o inertnosti države, dodajući da monopol Jugopetrola nije konstituisan privatizacijom, već ćutanjem i nečinjenjem administracije.

Gasovod

Sanja Pavićević je navela da su preduzeti koraci kako bi se Montenegro bonus pozicionirao na međunarodnom tržištu, imenujući ga za predstavnika u regionalnoj kompaniji Jadranko-jonski gasovod. U toku je, kako je navela, izrada zakona o sigurnosti snabdevanjem naftnih derivata, a saradnja sa menadžmentom je na zadovoljavajućem nivou. Dodala je i da je Vladi upućen dokument u vezi sa procenom imovine.

Bivši predsednik borda Montenegro bonusa Miroslav Ivanišević izjavio je da je reč o najdrastičnijem primeru nebrige i nezainteresovanosti države za vrednu imovinu državnog preduzeća i njegovo poslovanje. Tvrdi da je Jugopetrol fingirao spor kako bi zadržao poziciju i da nije trebalo toliko da traje, dodajući da je pre osnivanja Montenegro bonusa plaćao zakup za tu imovinu, što ukazuje da nije njihova. Ivanišević smatra da je država izgubila između tri i 13 miliona evra zbog toga, u zavisnosti da li bi koristila ili iznajmljivala rezervoare. Predložio je da se ovi rezervoari valorizuju kroz privatno-javno partnerstvo, a da se dug EPCG-u vrati kroz udeo u Montenegro bonusu.

„Jugopetrolu nije bio cilj da koristi rezervoare, jer ima svoje, nego da ih niko ne koristi”, izjavio je Ivanišević predlažući da se Lipci ne otpisuju, već da se prilagode za jahte i brodove, dodajući, pri tom, da je rezervoar u Baru ključan.

Izvor: Pobjeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti