Crna Gora: Ušteda od četiri miliona evra na elektromreži

CEDIS je za deset meseci uspeo da uštedi oko 16 hiljada MWh, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona evra. Da Kompanija nije delovala u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika, poručuju iz CEDIS-a

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje i u oktobru ostvario rekordno nizak nivo gubitaka na mreži od 10,35 odsto, što je čak 2,18 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako su saopštili iz kompanije, kontinuiranim aktivnostima za period januar – oktobar, stepen gubitaka sveden je na 11,44 odsto, čime je umanjena i ukupna količina električne energije potrebna za pokrivanje gubitaka.

Uporedni podaci

„U odnosu na prošlu godinu, ostvarena je ušteda od 16,06 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona evra“, precizirali su iz CEDIS-a.

Ukoliko se podaci uporede sa nivoom gubitaka od 12,59 odsto, koliko je ostvareno od januara do oktobra 2020. godine, ušteda iznosi 27,51 hiljadu MWh električne energije, čija je aktuelna cena 7,6 miliona evra.

Rukovodilac Sektora za merenje, Vaso Zeković, rekao je da je kompanija, u okolnostima nezapamćene, globalne krize energenata, zahvaljujući aktivnostima na terenu usela da za deset meseci uštedi oko 16 hiljada MWh, što je na nivou ukupne oktobarske potrošnje opština Nikšić i Plužine.

Uštede su, kako je naveo, još veće ukoliko se uporede sa gubicima u sistemu iz 2020. godine.

Otkrivanje neovlašćene potrošnje

„Dakle, da CEDIS nije delovao u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika“, rekao je Zeković.

On je dodao da u aktuelnim uslovima, kada se nedostajuće količine električne energije na tržištu nabavljaju po značajno višoj ceni od one koju plaćaju domaćinstva i privreda, svaki neovlašćeno preuzet kilovat sat predstavlja ozbiljan udar na sistem.

„Zato smo i odlučni u nameri da te radnje otkrijemo i sankcionišemo“, poručio je Zeković.

Iz kompanije su saopštili da podaci dodatno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je procenat gubitaka od 11,44 odsto za deset meseci ove godine oko 0,7 odsto niži u odnosu na isti prošlogodišnji period i to uz povećanje potrošnje električne energije od 3,6 odsto.

Posledice nelegalne gradnje

Zeković je objasnio da je trošak za pokrivanje gubitaka u sistemu, koji pada na teret kompanije, u najvećoj meri posledica nelegalne gradnje koja decenijama unazad devastira prostor, a istovremeno i elektrodistributivnu mrežu.

„Nelegalna gradnja podrazumijeva nelegalna priključenja, samim tim i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija“, rekao je Zeković.

Prema njegovim rečima, na terenu postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahteva i angažovanje značajnog broja zaposlenih.

Finansijsko opterećenje za CEDIS

Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima nezapamćene krize na tržištu energenata i nestabilnosti na tržištu opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.

„Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorenjenim i široko zastupljenim problemom zahteva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrednost“, zaključio je Zeković.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti