Crnogorci osnovali komisiju za kontrolu bušenja nafte u Jadranu

Istraživanje nafte i gasa u podmorju Crne Gore pratiće Komisiju za praćenje aktivnosti vezanih za operacije sa ugljovodonicima, kako bi se obezbedila zaštit životne sredine. Ekonomski napredak se ne sme ostvarivati bez poštovanja najviših standarda zaštite životne sredine, saopštila je Vlada Crne Gore.

Vlada Crne Gore će formirati Komisiju za praćenje aktivnosti vezanih za operacije sa ugljovodonicima u cilju zaštite životne sredine, posle učestalih komentara da bi istražne bušotine i eksploatacija nafte i gasa mogla ugroziti životnu sredinu.

„Zadatak Komisije je da koordinira radom organa državne uprave, koji imaju nadležnosti u oblasti istraživanja ugljovodonika radi zaštite životne sredine, da učestvuje u praćenju stanja životne sredine i oceni primene mera zaštite životne sredine, kao i da omogućava bolju i efikasniju razmenu informacija između organa državne uprave u slučaju akcidentne situacije”, istaknuto je u saopštenju Vlade Crne Gore.

U Informaciji se navodi da se u podmorju Crne Gore u Jadranskom moru već skoro dva meseca izvodi istražno bušenje dve bušotine, koje za cilj imaju da istraže potencijal ležišta ugljovodnika.

„Imajući u vidu i rizike koje industrija nafte i gasa nosi sa sobom, uloga države u sistemu kontrole aktivnosti je od posebnog značaja. Naglašeno je da, pored toga što potencijalno otkriće može u značajnom uticati na promenu ekonomske situacije u zemlji, ne sme se dozvoliti da se ekonomski napredak ostvaruje bez poštovanja najviših standarda zaštite životne sredine”, naglašavaju u Vladi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.