EU nekonkurentna skupe energije

Crnogorska berza struje za lakši izlazak na tržište

Cilj formiranja berze električne energije u Crnoj Gori jeste, pre svega, podsticanje transparentnosti i konkurentnosti veleprodajnog tržišta. Pokretanjem tih aktivnosti šalje se cenovni signal svim investitorima, kao i učesnicima na samom tržištu, o tome koliko vredi njihova investicija i njihova aktivnost, poručuju iz Berze električne energije (BELIN).

Pokretanje crnogorske berze električne energije planirano je za 26. april. Preduzeće Berze električne energije čiji su vlasnici Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski operator tržišta električne energije, osnovano je polovinom 2017. godine, a sa radom je počelo polovinom 2002. godine.

„Do sada je na našoj berzi funkcionisalo isključivo dugoročno tržište, koje se uglavnom koristilo za nabavku radi nadoknađivanja gubitaka u distributivnoj i prenosnoj mreži, u skladu sa Zakonom o energetici. Berza će funkcionisati u saradnji sa renomiranim francusko-nemačkim konzorijumom EPEX SPOT-om i slovenačkim BSP South pool-om, što čini garanciju za kvalitet i pouzdanost usluga koje ćemo pružati, a koje će biti na nivou EU“, rekao je direktor državnog preduzeća Berza električne energije (BELEN) Matija Medojević.

Podsticaj transparentnosti na tržištu

Šta će otvaranje Crnogorske berze električne energije značiti za energetska preduzeća iz Crne Gore?

„Cilj formiranja berze električne energije u Crnoj Gori pre svega predstavlja podsticaj transparentnosti i konkurentnosti veleprodajnog tržišta. Pokretanjem tih aktivnosti šalje se cenovni signal svim investitorima, kao i učesnicima na samom tržištu, o tome koliko vredi njihova investicija i njihova aktivnost.“

Šta će domaća berza doneti drugim proizvođačima elektične energije u Crnoj Gori, poput vlasnika mHE koji su izašli iz sistema podsticaja? Koliko će energetskim subjektima iz Crne Gore biti bolje da trguju na crnogorskoj berzi u odnosu na berze u drugim zemljama?

„Trenutno stanje na globalnom tržištu električne energije stvorilo je idealan momenat za male proizvođače da izađu iz podsticaja, imajući u vidu da je u proteklih godinu dana tržišna cena konstantno veća za 50 odsto, pa i više, od cena koje su bile ranije ugovorene. Energetskim subjektima iz Crne Gore koji planiraju da se bave prodajom električne energije otvaranje lokalne berze umnogome će olakšati plasman na tržište, imajući u vidu znatno niže troškove od eventualnog izlaska na neku od berzi u regionu.
Energetskim subjektima iz Crne Gore otvaranje lokalne berze umnogome će olakšati njen plasman na tržište, imajući u vidu znatno niže troškove od eventualnog izlaska na neku od berzi u regionu.”

Konekcija regiona sa Evropom

Naveli ste da je veliko interesovanje trgovaca iz regiona za otvaranje CG berze električne energije. Koji je njihov interes za otvaranje berze u Crnoj Gori i koja je razlika za trgovce u trgovini na berzi u Crnoj Gori i, na primer, u Mađarskoj?

„Interes je uvek strateški i zavisi od poslovnih odluka. Prisustvo u Crnoj Gori je prisustvo na kablu sa Italijom i omogućava dodatnu konekciju regiona sa Evropom. To potencijalno može da omogući kvalitetnije cene nego sa nekog drugog prostora, u zavisnosti od uslova na tržištu.

Koje će sve benefite Crna Gora imati od otvaranja berze električne energije?

„Uspostavljanje konkurentnog i transparentnog tržišta dan unapred je od velikog značaja ne samo za Crnu Goru, nego i za kompletan region. Pored toga što se radi o jednom od glavnih uslova za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 15, potrebno je istaći da cena koja će se formirati na transparentan način na crnogorskoj berzi treba da posluži kao signal za sve investitore koji se interesuju za bilo kakva ekonomsko-energetska ulaganja u Crnoj Gori i nesumnjivo je da će uspostavljanje funkcionalnog tržišta biti dodatni podsticaj za proizvođače solarne i vetroenergije da je lakše plasiraju na crnogorsko tržište, bez dodatnih troškova izvoza, kao što je već ranije navedeno.“

Spajanje sa inostranim tržištima

Možete li objasniti kako će funkcionisati berza?

„Berza funkcioniše po principu ponude i potražnje energije na satnom nivou, danas za sutra (odatle i naziv tržište dan unapred). Presecanjem krive ponude i potražnje formiraće se tzv. marginalna cena koja se uzima kao referentna za taj sat i za sve učesnike u tom satu koji su imali konkurentnu ponudu. Prihod berze se ostvaruje nevezano za cenu struje, na osnovu provizije koja se naplaćuje za ostvarenu trgovinu, a koja se meri u centima. Plan je da se u narednoj fazi ide ka spajanju našeg tržišta sa tržištem Evrope ili neke od susednih zemalja, kako bi se povećala konkurentnost i likvidnost tržišta. To je u skladu sa aktivnostima predviđenim Zakonom o energetici i pregovaračkim poglavljem 15, dok bi, u zavisnosti od tražnje i likvidnosti, nakon toga se u fazama krenulo i ka pokretanju unutardnevnog tržišta.“

Da li će otvaranje berze električne energije imati uticaja na potrošače, tj. na domaćinstva?

„S obzirom da se radi o veleprodajnom tržištu, uticaj na potrošače, odnosno na krajnju cenu struje može biti isključivo posredan, kroz potencijalno niže cene kapaciteta, veću nabavku energije u Crnoj Gori nego u inostranstvu. Do toga bi moglo doći i ukoliko, kroz stvaranje transparentnog i konkuretnog tržišta, uz sve potencijale koje Crna Gora ima kada je energetika u pitanju, dođe do pojave još nekih snabdevača, kao što je to slučaj u mnogim evropskim zemljama, gde krajnji korisnik ima mogućnost izbora od koga će kupovati struju. Ipak, smatram da je u ovom momentu rano pričati o tome, pogotovo ako se uzme u obzir da je cena struje ka domaćinstvima regulisana od strane Regulatorne agencije za energetiku.”

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti