Crnogorska Vlada otkupljuje sopstvene akcije EPCG

Vlada Crne Gore će u petak na aukciji kupiti deo akcija koje ponudi EPCG, ali ne i one koje se nalaze na slobodnom tržištu. Plan je da EPCG novcem od prodaje sopstvenih akcija kupi imovinu nikšićke Železare, koju bi koristila za svoje potrebe i proizvodnju struje iz solarnih panela.

Odbor direktora Montenegroberze prošle sedmice je dao saglasnost da 11.813.238 sopstvenih akcija EPCG prodaje po 4,49 evra na takozvanom aukcijskom tržištu, metodom N:1 čime se zaobilazi slobodno tržište. Ova količina je 10 odsto ukupnog broja akcija EPCG.

Mali akcionari Elektroprivrede neće moći u petak da prodaju svoje akcije po 4,49 evra, za koliko će sopstvene akcije tada ponuditi EPCG, saopštili su učesnici na tržištu kapitala.

Drugačiji vid prodaje

„Ovo je potpuno drugi segment tržišta na kome se prodaje količina akcija koja je predmet aukcije po početnoj ceni ili većoj. Na slobodnom tržištu akcije EPCG sada se mogu kupiti po ceni od oko 3,6 evra. Onaj ko u ovom slučaju kupi akcije EPCG na aukciji po ceni od 4,49 evra, nema obavezu da otkupi akcije koje se nude po nižim cenama na slobodnom tržištu”, saopštio je sagovornik Vijesti.

Ovu količinu sopstvenih akcija EPCG je dobio 2019. godine, kada je novcem državne energetske kompanije isplaćen dotadašnji suvlasnik, italijanska A2A. Kompanije sopstvene akcije mogu posedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra.

Veće učešće države

Ukoliko ne proda akcije, EPCG će ih morati nakon ovog roka da ih poništiti, i za njihovu vrednost smanji iznos kapitala.

Iz Vlade su objasnili da je zainteresovanost za kupovinu ovih akcija u cilju povećanja učešća države. Predloženim rebalansom budžeta ostavljena je mogućnost da Vlada iznosom do 25 miliona evra može da kupi kapital u kompanijama gde je sada većinski vlasnik.

Za taj iznos, po ovim cenama, moglo bi se kupiti skoro polovinu akcija koje prodaje EPCG.

Novac za kupovinu Železare

Plan je da EPCG kasnije ovim novcem kupi imovinu nikšićke Železare, koju bi koristila za svoje potrebe i proizvodnju struje iz solarnih panela. Imovina Želazare u katastru je upisana na firmu Toščelik iz Turske, a ne na istoimenu firmu u Crnoj Gori.

Zbog ovakvog načina prodaje sopstvenih akcija državne kompanije i najave Vlade da će ih kupiti, postavlja se pitanje da li je javni interes da se zaobiđu akcije koje se nalaze na strani ponude po nižim cenama od 4,49 evra. Odnosno, zašto bi se novcem poreskih obveznika kupovale akcije po 4,49 evra, dok su na slobodnom tržištu istovremeno ponuđene akcije po nižim cenama. Mali akcionari EPCG imaju ukupno svega nešto više od jedan odsto akcija.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti