Crnogorska vlada raskida ugovore o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana

Nova vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana. Iz Ministarstva kapitalnih investicija optužuju prethodnu vlast što će morati da plate odštetu investitorima a građani traže da se zabrani izgradnja mini hidroelektrana na svim crnogorskim rekama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o koncesiji, kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroeleketrana, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kapitalnih investicija.

„Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na vodotocima Đurička rijeka u Plavu, Bistrica u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeka u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dve mini HE na osnovu dva ugovora o koncesiji”, kazali su iz Ministarstva.

Očekivano, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

„Stihijsko planiranje izgradnje malih HE će se na kraju negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete, koja će se tek utvrditi u sudskom postupku, koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Građani koju su mesecima protestvovali i branili reke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako kažu, bogatstva Crne Gore.

„Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili smo jednu građansku Vladu, da misle ipak o svojim građanima, a ne da misle samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših reka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore”, kaže Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.

Bulatović poručuje da njihovoj borbi još nije došao kraj.

„Nama reka znači život, ne samo nama, svim stanovnicima Crne Gore, one su država Crna Gora zajedno sa narodom. Nismo u potpunosti zadovoljni dok se ne budu zaštitile sve reke u Crnoj Gori. To su biseri Crne Gore”.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija uvjeravaju da će to i učiniti.

„Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje malih elektrana, društvenih i ekoloških posledica, kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na celo naše društvo, a čije srazmere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju malih elektrana”, kazali su Televiziji Vijesti.

Vlada je već sredinom januara prekinula postupak odobravanja izgradnje male elektrane Slatina u Kolašinu, koju gradi kompanija BB Hidro, čiji je suvlasnik Blaž Đukanović, sin predsednika države Mila Đukanovića.

Izvor: Televiziji Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti