Crnogorski Montenegro Bonus u regionalnoj kompaniji za izgradnju Jonsko-jadraskog gasovoda

Preduzeće Montenegro Bonus je određeno da bude crnogorski predstavnik u osnivanju regionalne kompanije Jonsko-jadranski plinovod, zadužene za vođenje projekta izgradnje Jonsko-jadraskog gasovoda (IAP) kroz četiri zemlje regiona: Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju i BiH. Ukupna dužina gasovoda iznosiće oko 511 km, pri čemu će deonica kroz Crnu Goru biti duga oko 96 km.

Snabdevanje gasom preko Jonsko – jadranskog gasovoda (IAP), čime bi se omogućila i valorizacija potencijalnih gasnih rezervi iz jadranskog podmorja, predstavljalo bi ključni korak u realizaciji strateških dokumenata Crne Gore, kao što su Nacionalni energetski klimatski plan i Strategija razvoja energetike do 2030. godine.

Ovim dokumentima je prirodni gas prepoznat kao važan izvor energije, u skladu sa ciljevima zemlje da diversifikuje svoje energetske izvore i koristi ga kao supstituciju za druge oblike energije.

Montenegro Bonus

Prema odluci Vlada Crne Gore, preduzeće Montenegro Bonus je određeno da bude crnogorski predstavnik u osnivanju regionalne kompanije Jonsko-jadranski plinovod, koja će biti zadužena za vođenje projekta izgradnje Jonsko-jadraskog gasovoda (IAP) kroz četiri zemlje regiona. Pored crnogorske kompanije, novoosnovanu kompaniju činiće i Plinacro iz Hrvatske, Albgaz iz Albanije i BH Gas iz Bosne i Hercegovine. Sedište nove firme biće u Splitu.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, neophodno je da se utvrde mogućnosti za nastavak realizacije osnivanja projektne kompanije Jonsko-jadranskog plinovoda, u formi društva sa ograničenom odgovornošću.

Očekuje se odluka Crne Gore o participaciji u pomenitoj kompaniji, dok su ostale tri učesnice u svemu saglasne i spremne za potpisivanje Ugovora. Pri tome, svaka članica projekta zadržava pravo samostalnog obavljanja poslova pripreme, izgradnje i upravljanja gasovodom koji se odnosi na deonicu Projekta na teritoriji države u kojoj članica ima sedište.

Jednaka učešća u kompaniji

Osnivački kapital Društva iznosi 80.000,00 evra. Montenegro Bonus, kao i ostale članice, preuzima poslovni udeo nominalne vrednosti 20.000,00 €, što predstavlja 25% osnivačkog kapitala Društva.

Jonsko – jadranski gasovod (IAP Ioanian – Adriatic Pipeline) predstavlja integralni deo Trans – jadranskog gasovoda (TAP Trans – Adratic Pipeline). Implementacija celokupnog projekta omogućava otvaranje novog energetskog koridora za region Jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, sa ciljem uspostavljanja novog pravca snabdevanja prirodnim gasom sa Bliskog istoka i Kaspijskog regiona. Projektom IAP planirano je da se gasovodom poveže albanski grad Fiera i hrvatski grad Split, prolazeći pri tome kroz teritorije Crne Gore.

Dužina gasovoda oko 511 km

Cevovod je planiran kao dvosmeni, sa ukupnom dužinom gasovoda od oko 511 km, pri čemu je deonica kroz Crnu Goru duga oko 96 km, od čega bi oko 37 km cevovoda bi bilo postavljeno pod morem (offshore). Ukupan kapacitet od 5 milijardi m3 /godišnje trebalo bi da omogući snabdevanje prirodnim gasom Albanije (1 milijarda m3 ), Crne Gore (0,5 milijardi m3 ), juga Bosne i Hercegovine (1 milijarda m3 ) i Hrvatske i dalje do centralne Evrope (2,5 milijarde m3 ).

Projekat IAP se nalazi na listama projekata od zajedničkog interesa između ugovornih strana Energetske zajednice i država članica Evropske unije, koje su od strane Saveta ministara Energetske zajednice usvojene 2016, 2018. i 2020. godine. Pored toga, IAP nalazi se i na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata (Single Project Pipeline).

Izvor: Portal Vlade Crne Gore

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.