Čukaru Peki startuje ovog leta

Ovog leta otvara se rudnik Čukaru Peki. Početkom rada ovog rudnika bakra i zlata obezbeđuju se uslovi za eksploataciju ovih ruda, sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona, kao i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta.

Rudnik Čukaru Peki otvara se na leto, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, posle današnjeg sastanka sa Đan Simingom, generalnim direktorom kineske kompanije  Ziđin koper, većinskim vlasnikom RTB-a Bor i generalnim direktorom Ziđin majning Fu Feilongom.

„Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine. Dosta toga je stajalo u prethodnom periodu. Uz ogroman trud Ministarstva i EMS-a pokrenuli smo procese i stvari se sada rešavaju“, rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama Veliki Кrivelj i Bor 5, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku Veliki Кrivelj.

Sagovornici su se dogovorili i da se organizuje poseban sastanak sa gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela Veliki Кrivelj.

Generalni direktor Ziđin majning predstavio je aktivnosti kompanije na otvaranju rudnika Čukaru Peki i izvestio potpredsednicu da je otvaranje rudnika planirano na leto. Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika Čukaru Peki. Na sastanku je rečeno i da se početkom rada rudnika bakra i zlata Čukaru Peki obezbeđuju uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta.

Sastanku su prisustvovali i direktorka Elektromreže Srbije, direktor Instituta Bor, kao i predstavnici ambasade NR Кine u Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti