Curi li radijacija iz nuklearke Tajšan u Kini?

Francuska kompanija Framatome upozorila je vlasti u SAD da iz nuklearke Tajšan u kineskoj provinciji Guangdong došlo do curenja radijacije. Kineske vlasti su povećale nivo dozvoljene radijacije izvan postrojenja kako ne bi bile primorane da isključe nuklearku, javljaju svetski mediji komentarišući da američki zvaničnici smatraju da situacija nije ozbiljna pretnja za radnike i javnost u Kini.

Kako javljaju strani mediji, do ovih spekulacija došlo je pošto je francuska kompanija, koja poseduje deo postrojenja i pomaže u održavanju, upozorila je „da može da dođe do radiološke pretnje”.

Američki zvaničnici došli su do ove informacije, javlja CNN koji je imao uvid u zvanična dokumenta.

Do upozorenja je došlo posle optužbi da su kineske vlasti povećale nivo dozvoljene radijacije izvan postrojenja Tajšan nuklearne elektrane u provinciji Guangdong, kako ne bi bile primorane da je isključe.

Ovi optužbe navode se u pismu francuske kompanije upućeno američkom Odseku za energiju.

Uprkos upozorenju od kompanije Framatome, administracija predsednika SAD Džoa Bajdena smatra da slučaj u postrojenju još nije na „nivou krize”, javlja CNN.

Dok američki zvaničnici smatraju da situacija nije ozbiljna pretnja za radnike i javnost u Kini, neobično je da je strana kompanija kontaktirala SAD za pomoć, a kineska strana još nije priznala ni da problem postoji. CNN ističe da bi ovaj scenario mogao da stavi Amerikance u komplikovanu situaciju ukoliko se curenje nastavi i time se oteža nerešen problem.

Zabrinutost je ipak dovoljno velika, pošto je američki Savet za nacionalnu bezbednost prošle sedmice održao više sastanaka.

Bajdenova administracija je o tome razgovarala sa francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, preneli su izvori, a CNN tvrdi da su SAD bile u kontaktu i sa kineskom vladom, ali da ishod tog razgovora nije poznat. CNN je stupio u kontakt sa kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gde se nalazi elektrana, kao i sa kineskim ambasadom u Vašingtonu i nije dobio odgovor, ali je vazno ukazati da je u Kini trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija Framatome saopštila je da, prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Kompanija je navela da njen tim sarađuje sa stručnjacima kako bi procenio situaciju i predložio rešenja za sve potencijalne probleme.

Izvor: B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.