Da 4G mreža stigne do svake kuće – za 5G još ima vremena

Najavljena ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim područjima na Petoj Digitalnoj konferenciji koju je danas onlajn održalo Udruženje italijanskih industrijalaca Konfindustrija Srbija. Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji danas su se složili da bi vreme do aukcije za 5G mreže, koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. godine, trebalo iskoristiti da se prilagodi regulative.

Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji danas su se složili da su dobra ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim područjima i ocenili da bi vreme do aukcije za 5G mreže, koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. godine, trebalo iskoristiti da se prilagodi regulative, prenosi Tanjug.

Na Petoj Digitalnoj konferenciji koju je danas onlajn održalo Udruženje italijanskih industrijalaca Konfindustrija Srbija predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL-a te Telekoma, Telenora i VIP-a konstatovali su da je srpska telekom industrija stameno izdržala porast saobraćaja u vreme pandemije koji je na početku krize skočio i dva do tri puta.

Pomoćnik ministra Milan Dobrijević ocenio je da su svi operatori prisak povećanja saobraćaja koji se kasnije u pandemiji ustalio na 50 odsto povećanja podneli odlično, što je omogućilo da se nastavi poslovanje, učenje i privređivanje koliko je to moguće.

Ističući da je nova realnost dodatno osnažila shvatanje da je pristup internetu osnovno pravo svih građana Dobrijević je podsetio da u Srbiji 4G mreža pokriva 96-99 posto domaćinstava što je više nego u nekim zemljama EU.

Istraživanja od pre godnu dana su utvrdila da u Srbiji 12 odsto domaćinstava, po pravilu u ruralnim područjima, nema odgovarajući fiksni pristup internet, pa je Ministarstvo preko podsticaja ponudilo operatorima zajedničku izgradnju, da bi 2025. godine i u najruralnijim krajevima Srbije internet bio dostupan za tv program i učenje. Dobrijević je ocenio da će prvi rezultat biti već tokom 2022. godine, kada će internet preko širokopojasne mreže stići do 600 naselja što je oko 90.000 domaćinstava.

Predstavnici operatora mobilne mreže pohvalili su državne podsticaje za razvoj mreže u ruralnim sredinama, a Marko Jović iz VIP-a apelovao je da se više koriste i potencijali mreža Elektroprivrede i Železnice, koji bi se komercijalno ustupali.

Dorđe Popović iz Telenora naglasio je značaj razvoja i transportne mreže, predloživši nastavak razgovora, kako bi se državnim podsticajima pokrivanja ruralnih područja obuhvatile i nešto duže deonice.

Borko Crnogorac iz Telekoma naglasio je da je do sada ta kompanija ulagala u širenje mreže i po udaljenim krajevima Srbije i dodao da sada država po prvi put daje direktnu podršku kao suinvestitor.

Kako je rekao pandemija je promenila razmišljanja. Sada su ruralne lokacije postale tražene za život, a vrednost im diže dobar internet, jer se može raditi od kuće. Telekom će do kraja ove godine optičkom mrežom doći do oko 750.000 doćinstava u Srbiji.

Tehnički direktor RATEL-a Dragoljub Stefanović je saradnju sa operatorima tokom pandemije ocenio kao izuzetno dobru i dodao da su oni, u poređenju sa drugim evropskim državama, odreagovali natprosečno dobro na pandemiju. Jer, kako je objasnio, tokom pandemije promenili su se i zahtevi stanovništva u ruralnim područijima, koji su pre tražili da im se omogući bilo kakva komunikacija, a sada kao potrebu apostrofiraju širokopojasni internet.

Učesnici diskusije složili su se da je odlaganje aukcije za izgradnju 5G mreže u Srbiji očekivano.

Pojedini su se založili da vreme do kraja sledeće ili početka 2022. godine, kada će biti aukcija, država iskoristi da promeni deo regulative i oko gustine mreže i zračenja, kao i propise u zaštiti životne sredine.

Izgradnja 5G mreže u Srbiji potrajaće nekoliko godina, čulo se danas, u skladu sa razvojem potreba privrede gde se glavni benefiti ove mreže i očekuju, a prve koristi mogle bi se očekivati u efikasnijoj poljoprivredi.

Konferenciju čije održavanje je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozdravili su predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti