Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Da li bi kartel velikih kupaca energenata mogao da smanji cene nafte i gasa?

Inspirisan skokvima cena energenata koji su uzdrmali, posebno Evropu protekle zime, italijanski premijer Mario Dragi izneo je svoj plan. Cilj plana je udruženje velikih kupaca energenata, kako bi zajedničkim pregovaranjem uspeli da obore cene energenata. Dok SAD lobira za stvaranje naftnog kartela, EU je više fokusirana na stvaranje kartela kupaca gasa.

Cene energenata vrtoglavo rastu, dok se svet suočava sa ekonomskim posledicama invazije Rusije na Ukrajinu, uskim grlima u lancu snabdevanja i dugotrajnim efektima blokade zbog pandemije korone. Ali italijanski premijer Mario Dragi ima plan.

Proslavljeni bivši predsednik Evropske centralne banke je nedavno na sastanku sa Džoom Bajdenom izneo ideju o stvaranju „kartela“ potrošača nafte. Dragi je predložio da veliki potrošači energenata udruže snage kako bi povećali svoju pregovaračku moć. Ideja je nastala po uzoru na klub najvećih zemalja proizvođača nafte OPEK, koji dogovaraju godišnje kvote za proizvodnju nafte.

On predlaže dve opcije: prva opcija se odnosi na stvaranje  „kartela kupaca“ koji rade zajedno na pregovorima o cenama. Druga opcija se odnosi na zajedničko ubeđivanje OPEK-a i drugih velikih proizvođača da povećaju proizvodnju.

Rast i nestabilnost cena energenata gura države EU ka ujedinjenu

Dragi i američki predsednik su takođe razgovarali o primeni ograničenja na veleprodajne cene gasa. Italija je ideju gurala u EU u poslednja tri meseca – iako je izneto malo detalja o tome kako bi to funkcionisalo u praksi. Ovoj ideji se glasno protivi Nemačka, najveći uvoznik u regionu ruskog gasa. Italijanska štampa je nazvala „malom pobedom“ to što je Dragi je uspeo da pokrene temu vezanu za energente i otvorio diskusiju na sastanku Evropskog saveta, koji se održava u Briselu od 30. do 31. maja.

„O ovoj temi  će se razgovarati, a postoji mogućnost da će evropska komisija u potpunosti ispitati i sagledati mogućnosti ovakvog scenarija. Ali ne mislim da će odluka o ograničenju cene gasa biti doneta u ova dva dana“, rekao je Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, novinarima u Rimu u ponedeljak.

Pre rata 40% gasa i 25% nafte dolazilo je u EU iz Rusije. Italija je ovu gornju granicu stavila kao prioritet, jer traži alternativne izvore za snadbevanje svoje države energentima. Cena gasa uvezenog iz Rusije je skočila sa 20 evra po MWh pre invazije Ukrajine na 120 evra.

Od septembra 2021, četiri najveće ekonomije EU – Nemačka, Francuska, Italija i Španija – potrošile su po 20 do 30 milijardi evra na veštačko smanjenje računa za gas i struju, kao i na održavanje cena benzina i dizela, prema briselskom istraživačkom centru Bruegel.

Način za smanjenje inflacije je direktno rešavanje pitanja visokih cena gasa, rekao je Frančesko Đavaci, Dragijev ekonomski savetnik. „Problem je što se svi oblici energije, bilo iz obnovljivih izvora ili iz Rusije, trenutno cene na isti način. Ono što treba da se uradi je da se naprave različite cene u zavisnosti od izvora energije, a to se pokazalo kao izuzetno teško izvodljivim.”, rekao je on.

Nisu sve članice EU saglasne sa idejom italijasnkog premijera

Rusija koristi mali deo svog gasa kod kuće, a najveći deo šalje gasovodima u Evropu. Kada gas počne da se izliva iz bušotine, možete da usporite protok, ali ne i da ga zaustavite. „Dakle, pozicija dobavljača, Rusije, je relativno slaba. Mogli bi da spale gas u vazduhu, ali to bi za njih bilo veoma skupo“, rekao je Đavaci.

Italija je uspela da privuče mnoge zemlje EU koju se slažu u pogledu pokušaja ograničenje cena, uključujući Francusku i Španiju, ali ne i Holandiju ili Nemačku. Roberto Cingolani, italijanski ministar za ekološku tranziciju, rekao je: „Zemlje koje se protive ideji, brane trenutni koncept slobodnog tržišta. Ovo slobodno tržište je omogućilo da se cene gasa povećaju pet ili šest puta bez stvarnog fizičkog razloga. Građani nisu u stanju da snose troškove, a preduzeća trpe visoke energetske troškove proizvodnje.”

Ipak, izvršna vlast EU je odbacila ograničenje. Evropska komisija tvrdi da bi ovakav predlog trebalo da bude samo poslednje sredstvo za hitne slučajeve.

U međuvremenu, predloženi kartel kupaca nafte, za koji najviše lobira SAD, jednostavno je u fazi ideje. Međutim, mogao bi postati mehanizam za ubeđivanje OPEK-a da poveća proizvodnju, ukoliko EU odluči da blokira uvoz ruskih energenata.

EU želi da stvori svoj kartel kupaca gasa

Trenutno je EU više fokusirana na stvaranje kartela kupaca gasa. Lideri EU su se složili u martu da zajedno kupuju gas, kako bi iskoristili snagu Unije za postizanje boljih cena. „Imamo važnu polugu. Dakle, umesto da nadmašujemo jedni druge i dižemo cene, trebalo bi da udruženim snagama kupujemo gas”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Platforma EU za zajedničku kupovinu gasa, LNG-a [tečnog prirodnog gasa] i vodonika“ je pokrenuta prošlog meseca i baviće se dobrovoljnom zajedničkom kupovinom gasa.  Prioritet će biti obezbeđivanje punjenja skladišta. Prošle zime, skladište gasa u EU je palo na neuobičajeno niske nivoe. To je faktor koji ukazuje na pogoršanje rasta cena i više račune. Dugoročno, grupa će takođe skrenuti pažnju na vodonik i obnovljive izvore energije, iako detalji ostaju nejasni.

EU troši tri četvrtine svetskog gasa iz gasovoda i 16% LNG-a, koji se transportuje brodom. Pristalice tvrde da bi zajedničke nabavke u EU mogle da obezbede sigurnost snabdevanja i da obezbede veću transparentnost cena. Kao primer navode kupovine vakcina protiv kovida od strane EU. Ipak, mnogi detalji tek treba da budu razrađeni.

Stvaranje gasnog kartela se kosi sa principama EU

Ostaje nejasno da li će svih 27 zemalja članica EU potpisati i koliko bi lako mogle da napuste postojeće gasne ugovore. EU tek treba da se dogovori o zakonu koji joj dozvoljava da zajedno kupuje energente, što će takođe morati da zaobiđe jedan od razloga postojanja EU: razbijanje kartela.

To što EU pregovara o poslovima za privatna ili javna preduzeća izaziva zabrinutost protiv monopola. Time bi kompanije za čije interese EU pregovara direktno stavila u privilegovan položaj u odnosu na autsajdere. „Imamo jak antimonopolski autoritet u Evropi. Kako sada možete stvoriti kartel za kupovinu gasa? Verovatno jedini način da se to uradi jeste da se inicijativa zasniva na merama energetske bezbednosti”, kaže Simon Taljapijetra, viši saradnik u Brigelovom istraživačkom centru.

U međuvremenu, drugi planovi za obuzdavanje cene sirove nafte dobijaju na snazi. Nemački ministar ekonomije, Robert Habek je rekao prošle nedelje da Komisija i SAD rade na predlogu za ograničavanje globalnih cena.

Majkl Blos, nemački poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, kaže da bi EU trebalo da stvori kartel za potrošače nafte sa drugim razvijenim zemljama, uključujući EU, SAD, Japan i Južnu Koreju i Veliku Britaniju. Ove zemlje predstavljaju „ogromne potrošače nafte“ na svetskom tržištu. „Ako zajedno kažu da je to cena koju ćemo platiti, prodavci će morati da se pridržavaju toga… Ovo posebno vreme zahteva posebnu akciju.”

Izvor: The Guardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022